ANP

Ruim 3,5 miljoen klanten van ING, ABN Amro en Rabobank zullen vanaf 1 december een extra registratie krijgen bij BKR, het Bureau Krediet Registratie in Tiel, omdat ze de mogelijkheid hebben om rood te staan. Of ze van die mogelijkheid gebruikmaken of niet, dat doet er niet toe. Dat komt door nieuwe regelgeving uit Brussel. 

Tot nu toe werden alleen leningen geregistreerd van 500 euro of meer, die bovendien een looptijd van drie maanden of langer moesten hebben. Per 1 december verandert dat. Ook kleinere bedragen met een kortere looptijd moeten dan geregistreerd worden. 

Zo biedt ING het rood staan aan onder de noemer 'kwartaalkrediet'. Klanten mogen maximaal drie maanden achter elkaar rood staan. Die termijn zorgt ervoor dat alle 2,7 miljoen klanten van ING met dit product binnenkort een registratie krijgen bij BKR. Het bedrag dat als krediet geregistreerd staat, is het maximale bedrag dat de klant rood kan staan. Ongeacht dus of de klant daar gebruik van maakt. 

Hypotheek lager

Een registratie bij BKR heeft gevolgen bij het aanvragen van een nieuwe lening, bijvoorbeeld een hypotheek. Volgens de Vereniging Eigen Huis (VEH) kan het maximale leenbedrag duizenden euro's lager uitkomen. 

"Volgens onze berekeningen kan iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 1 december 2800 euro minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft", zegt een woordvoerder van VEH. "Voor iemand met een limiet van 1500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8400 euro." 

De nieuwe regels raken niet alleen klanten bij de drie grote banken die de markt domineren. Ook wie bij een kleinere bank klant is, zoals bijvoorbeeld SNS Bank, valt onder de aangescherpte regeling. 

ING is intussen begonnen om alle klanten per brief (.pdf) te informeren. 

U heeft bij ons een Kwartaallimiet. (..) Met deze limiet kunt u maandelijks maximaal € 500,10 rood staan. Vanaf 1 december 2016 moeten wij uw Kwartaallimiet aanmelden bij Bureau Krediet Registratie (BKR). (..) Ook als u nooit rood staat, moeten wij uw maximale limietbedrag aanmelden.

Brief ING

Ook ABN Amro en Rabobank informeren hun klanten per brief of bankmail over de nieuwe registratie. Bij de drie grote banken gaat het in totaal om ruim 3,5 miljoen klanten die deze weken over de nieuwe situatie worden geïnformeerd. 

Een woordvoerder van BKR wijst erop dat het eenvoudig is om de mogelijkheid tot het rood staan met een vinkje uit te zetten. Dan is registratie bij BKR van de baan. 

STER reclame