Het Russische vliegdekschip Admiral Koeznetsov in internationale wateren bij de kust van Noorwegen EPA/Norway Royal Airforce

Russische oorlogsschepen via de Noordzee naar Syrië

tijd van publicatie Aangepast

Russische marineschepen zijn onderweg naar de Noordzee. Acht schepen, waaronder het vliegdekschip Admiral Koeznetsov, ondersteunen de Russische luchtmacht bij bombardementen in Syrië. Een vliegtuig van het Noorse leger heeft de schepen gespot. 

Of de vloot ook Nederland van dichtbij zal passeren, is nog niet bekend. De Zr. Ms. Evertsen stond vanmiddag enige tijd standby om de schepen te begeleiden voor het geval deze door de Noordzee komen. Inmiddels heeft een team van de NAVO die rol overgenomen. De inzet van het Nederlandse schip is daarom niet meer nodig.

De schepen zijn zaterdag vertrokken uit een haven bij Moermansk. Eerst houden ze een driedaagse militaire oefening in de buurt van Schotland. Via de Noordzee en de Middellandse Zee zetten de Russische schepen vervolgens koers naar Syrië, zo melden Britse media. Rusland heeft daar al een vloot van tien schepen. 

Vliegdekschip

De Admiral Koeznetsov is het enige Russische vliegdekschip. Dit schip stamt nog uit de Sovjettijd en kan zeker vijftig vliegtuigen en diverse wapensystemen vervoeren. 

In de vloot vaart ook de Pjotr Veliki mee. Dat is 's werelds grootste nucleaire kruiser.

De NAVO houdt de Russische schepen in de gaten, maar benadrukt dit altijd te doen. Volgens de NAVO gaat er geen dreiging uit van de Russische activiteit en worden de internationale regels gewoon nageleefd.

STER reclame