AFP
NOS NieuwsAangepast

Ruim negenhonderd vluchtelingen uit Mosul aangekomen in Syrië

Meer dan 900 mensen zijn gevlucht uit de Iraakse stad Mosul en hebben het vluchtelingenkamp Al Hol in Syrië bereikt. UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, bevestigt berichtgeving van de BBC hierover.

Het zou de grootste groep mensen zijn die Mosul is ontvlucht sinds de aanval door de coalitie van Iraakse en internationale troepen op de stad begon. Het is onduidelijk hoeveel vluchtelingen uit de stad andere kampen in de buurt hebben bereikt.

Volgens hulporganisatie Save the Children ligt het aantal vluchtelingen dat het kamp in Syrië heeft bereikt hoger. De hulporganisatie zegt dat de afgelopen twee weken 5.000 mensen uit de stad en de omliggende dorpen naar het kamp zijn gevlucht.

Het gebied dat zij moesten doorkruisen is deels in handen van IS. "Wij denken, op basis van informatie van onze mensen in het veld, dat de vluchtelingen het kamp hebben bereikt via een smokkelroute. Ze zouden daar duizenden dollars voor hebben betaald", zegt Ruairidh Villar van Save the Children.

NOS

Vluchtelingenkampen

De VN gaat ervan uit dat in het slechtste geval meer dan een miljoen mensen de stad zullen ontvluchten. UNHCR heeft vijf vluchtelingenkampen geopend die ruimte moeten bieden aan 45.000 vluchtelingen. Door nog eens zes kampen te openen in de komende weken, moeten er 120.000 mensen opgevangen kunnen worden.

De meeste mensen die de stad ontvluchten, zullen door het Iraakse leger naar het vluchtelingenkamp bij Qayyarrah worden gestuurd, zegt Villar van Save the Children. Maar het is nog maar de vraag of er wel plek is.

"Het varieert van kamp tot kamp. Maar de meeste kampen die al operationeel zouden moeten zijn, bestaan nog niet eens of zijn pas half af." Dat geldt ook voor het kamp bij Qayyarrah, zegt Villar. "Het gebied waar het kamp moet staan, moet nog landmijnvrij worden gemaakt."

Vluchtelingenkamp voor ontheemden uit Mosul

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl