NOS NieuwsAangepast

Wie een beetje rood kan staan, krijgt een lagere hypotheek

Per 1 december kan alleen al de mogelijkheid om met een klein bedrag rood te staan bij de bank gevolgen hebben voor de maximale hypotheek die je kunt krijgen. Het Bureau Kredietregistratie (BKR) gaat kredieten namelijk eerder registreren, vanaf 250 euro.

Eerder moesten banken gegevens doorsturen naar BKR van alle klanten met een limiet van boven de 500 euro - vanaf 1 december wordt dat dus verlaagd naar 250 euro. De limieten moesten voorheen worden aangemeld als ze meer dan drie maanden lopen. Dat is nu aangepast naar 1 maand.

Dat heeft gevolgen voor het maximale bedrag dat je kunt lenen, onder meer voor het kopen van een huis.

Ook de mogelijkheid om krediet op te nemen via winkelpassen, creditcards en leningen bij webwinkels levert eerder een aantekening op bij BKR. Ook hierbij gaat de limiet van 500 naar 250 euro.

ING

De strengere registratie biedt volgens het BKR eerder inzicht in het zogenoemde stapelen van (kleine) schulden. Daardoor kunnen mensen met schuldproblemen sneller worden geholpen, stelt het BKR. Op dit moment staan 8,5 miljoen mensen geregistreerd bij BKR, het overgrote deel heeft geen betalingsachterstand.

De scherpere regels treffen alle klanten van ING, die de optie hebben aangezet om rood te kunnen staan. Klanten met een limiet boven de 500 euro staan al geregistreerd bij BKR. Dat is ook zo als de klant nooit rood staat of gestaan heeft.

Een screenshot van de website van BKR

Het gaat om een kleine aanpassing, die toch gevolgen heeft voor sommige huizenkopers. "Die kunnen minder geld lenen", stelt de Vereniging Eigen Huis (VEH). "Volgens onze berekeningen kan iemand met een limiet van 500 euro op zijn betaalrekening vanaf 1 december 2800 euro minder hypotheek krijgen dan iemand die dat niet heeft. Voor iemand met een limiet van 1500 euro kan dit verschil oplopen tot ongeveer 8400 euro."

Desondanks is VEH tevreden over de nieuwe regels. Want die geven consumenten meer inzicht in het risico bij het aanvragen van een maximale hypotheek. De woordvoerder wijst erop dat iemand die bijvoorbeeld een creditcard heeft, zo 8000 of 9000 euro kan opnemen. "Dat moet hij wel terugbetalen, tegen forse rente. Voor je het weet, zit zo iemand fors in de schulden. Daarom, als je geen gebruik maakt van een creditcard, zou ik zeggen: zeg 'm op. Dan heb je daar geen last van."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl