Ondanks alle campagnes zeggen veel mensen 'nee' ANP

Donorweek: driekwart zegt 'nee'

tijd van publicatie

De Donorweek heeft een ongekend hoog aantal registraties opgeleverd, maar het zijn vooral mensen die niet willen dat hun organen gebruikt worden. Het is voor het eerst dat meer mensen 'nee' dan 'ja' zeggen tegen het donorschap.

49.380 mensen hebben zich in de Donorweek laten registreren of hun registratie herzien. 76 procent (zo'n 37.500) zei 'nee', bijna 12.000 mensen gaven aan wel orgaandonor te willen zijn.  

Wetsvoorstel

De Tweede Kamer heeft onlangs een wetsvoorstel aangenomen waardoor je automatisch orgaandonor bent, tenzij je laat registreren dat je dat niet wilt. Dat is voor veel mensen blijkbaar een reden geweest om het 'nee' nu al officieel te laten vastleggen. De Eerste Kamer moet zich nog over het wetsvoorstel uitspreken.

Bij wervingsacties die eerder werden gehouden was het overgrote deel van de registraties positief, 86 tegen 14 procent. Het aantal registraties tijdens de Donorweek lag de afgelopen twee jaren onder de 30.000 per jaar.

Ruim 1000 mensen staan op een wachtlijst voor een orgaan. Vorig jaar overleden 134 mensen die op een wachtlijst stonden omdat niet op tijd een orgaan beschikbaar was. In hetzelfde jaar werden 759 transplantaties uitgevoerd dankzij 265 donoren.

STER Reclame