NOS Nieuws

Medicijnen getest op gezonde Duitse weeskinderen

In Duitse weeshuizen zijn op grote schaal medicijnproeven uitgevoerd op kinderen. Uit onderzoek is gebleken dat honderden, misschien wel duizenden weeskinderen medicijnen toegediend hebben gekregen terwijl ze niet ziek waren.

De proeven vonden plaats van 1950 tot 1975 in weeshuizen in de deelstaten Sleeswijk-Holstein en Noord-Rijn Westfalen.

Het gaat vooral om vaccins en psychofarmaca die destijds eigenlijk alleen aan psychisch ernstig zieke patiënten werden voorgeschreven. Onderzoekster Sylvia Wagner heeft in farmaceutische vakbladen uit die tijd bewijzen gevonden voor zeker 50 van dit soort experimenten.

Vaccin tegen pokken

Daarin wordt volgens haar openlijk over preparaten geschreven die aan de kinderen werden gegeven. "Een besef dat wat ze deden fout was, lijkt er niet te zijn geweest", zegt Wagner.

In een weeshuis in Düsseldorf werd in 1954 bijvoorbeeld een vaccin tegen pokken getest op zeker 50 kinderen die jonger waren dan 2 jaar. Na de test kregen de kinderen pijnlijke beenmergpuncties om te kijken wat het vaccin had gedaan. Het vaccin bleek het beenmerg ernstig te hebben beschadigd.

Ook werd in een psychiatrisch ziekenhuis het medicijn Depiperon in de vorm van sap aan zeker dertig kinderen gegeven. Volgens Wagner gaat het zeker om experimenten, niet om behandeling. "Dat er op zo'n grote schaal kinderen aan zulke ernstige ziektes leden dat ze deze medicijnen nodig hadden, is onwaarschijnlijk."

Je probeert te weigeren, maar dat was eigenlijk geen optie.

Een slachtoffer doet zijn verhaal bij de WDR

Hoeveel slachtoffers er precies zijn, is niet duidelijk. Veel van de kinderen weten niet dat ze proefkonijnen zijn geweest. De Duitse omroep WDR sprak met een slachtoffer dat zich de proeven wel herinnert. Hij heeft er nog steeds last van en slikt antidepressiva.

Hij had destijds in de gaten dat er iets niet in de haak was. "De eerste keer slik je die pil gewoon, maar daarna, als je merkt dat je er niet goed van wordt, kom je als kind ook in opstand. Je probeert te weigeren, maar dat was eigenlijk geen optie."

Geen medicijnenwet

Inmiddels hebben meerdere politieke partijen gevraagd om opheldering. Maar het kan nog moeilijk worden mensen ter verantwoording te roepen; er was destijds bijvoorbeeld nog geen geneesmiddelenwet. De WDR heeft in een geval de verstrekker van de medicijnen benaderd. Die zegt geen informatie te hebben over de test, maar gaat wel verder onderzoek doen.

Ook de opdrachtgever van de tests in Düsseldorf, het ministerie voor Gezondheid, is om een reactie gevraagd. Die is tot dusver niet gegeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl