Hollandse Hoogte

De Ikea in Shanghai heeft maatregelen genomen tegen lastige 'hangouderen'. De bejaarden kwamen er vrijwel iedere dag om elkaar te spreken onder het genot van een kop koffie. Daarnaast zouden ze regelmatig blind dates houden in het restaurant van het filiaal, in de hoop een nieuwe liefdespartner te vinden.

Daar is de Zweedse meubelgigant dus niet van gediend. Vanaf nu moeten klanten verplicht iets te eten halen als ze in het restaurant willen zitten. "Het klopt dat we hier kwamen om elkaar te ontmoeten", zegt de 76-jarige Qiu tegen China Daily. "Maar we wilden niemand tot last zijn."

De gepensioneerde fabrieksmedewerker kwam samen met zijn vrouw zo'n drie keer per week in de Ikea. Daar dronk het echtpaar samen met andere Chinezen op leeftijd een paar koppen koffie. Die zijn gratis voor mensen met een klantenkaart.

Het Ikea-filiaal in Shanghai Uitsnede van een foto van Jeff Wilcox | CC BY 2.0

De leiding van het Ikea-filiaal baalt niet alleen van de gemiste omzet, het management vindt ook dat de ouderen regels overtraden door blind dates te organiseren in het restaurant. De leden van die groep zouden zich bovendien vaak onbeschoft hebben gedragen.

"Door hun gedrag is de sfeer in het restaurant verslechterd", zegt de leiding in een verklaring. Er zouden klachten zijn binnengekomen over ouderen die op de grond spuugden en elkaar in de haren vlogen. "Daardoor voelden klanten zich onveilig", laat het management weten.

We zijn al naar de McDonald's en KFC geweest, maar daar zijn niet zoveel andere bejaarden.

Qiu (76)

Om de 'hangouderen' te weren, voerde Ikea Shanghai de nieuwe regel in. Maar de meubelgigant is veel te streng, vinden veel Chinezen. "Het bedrijf zou wat begrip moeten tonen voor deze mensen", schrijft iemand op Weibo, de Chinese versie van Twitter.

Ook de leiding van het Ikea-filiaal in Peking vindt de maatregel te ver gaan. Die heeft al laten weten dat ouderen ook in de toekomst gewoon welkom zijn in de winkel.

Maar daar hebben de bejaarden in Shanghai weinig aan. Zij zijn noodgedwongen op zoek naar een nieuwe ontmoetingsplek. "We zijn al naar de McDonald's en KFC geweest", vertelt Qiu. "Maar daar zijn nauwelijks andere bejaarden. We voelen ons niet op onze plek tussen al die jongeren."

STER reclame