EPA
NOS NieuwsAangepast

Vandaag geen handtekening onder handelsverdrag CETA

De Europese Unie kan het CETA-handelsverdrag met Canada vandaag niet tekenen. De Europese ministers van Handel praten in Luxemburg over het verdrag, maar het Waalse parlement blijft zich tegen CETA verzetten en daardoor kunnen geen handtekeningen worden gezet.

"De Walen, Canadezen en de Europese commissie zijn nu aan het onderhandelen. Ze kijken of ze nog iets aan het verdrag kunnen toevoegen, zodat het Waalse parlement toch kan instemmen", zegt EU-correspondent Thomas Spekschoor.

De Walen blijven erbij dat het verdrag hun concurrentiepositie in gevaar brengt. Zo zouden Waalse boeren nog lagere prijzen voor hun producten krijgen.

Goede moed

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken Reynders heeft goede moed dat de partijen tot een akkoord komen. Hij denkt dat het een kwestie is van een paar dagen en dan kan het handelsverdrag worden getekend.

Elk parlement binnen de EU moet zich over het handelsverdrag uitspreken. België heeft naast een nationale vertegenwoordiging ook deelparlementen voor Wallonië, de Franstalige gemeenschap, Vlaanderen, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en voor de Duitstalige gemeenschap. Die moeten elk hun goedkeuring geven. Het parlement van Wallonië zegt voorlopig nog steeds 'nee'.

Voorstander

Nederland heeft eerder al laten weten dat het voorstander is van CETA. In het verdrag worden afspraken gemaakt over de handel in goederen en diensten, investeringen, arbeidsomstandigheden en het milieu.

Eind deze week praten Europese regeringsleiders met elkaar tijdens een top in Brussel. Als de Walen en Canadezen er voor die tijd alsnog met elkaar uitkomen, kan tijdens de EU-top toch een handtekening onder CETA worden gezet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl