De vrijgegeven radarbeelden van de MH17
NOS NieuwsAangepast

Rusland heeft nog geen radarbeelden MH17 geleverd

Het Joint Investigation Team, dat onderzoek doet naar het neerhalen van vlucht MH17, heeft tot op heden nog geen nieuwe radarbeelden ontvangen uit Rusland. Een woordvoerder van het JIT zegt dat in antwoord op vragen van de NOS. De beelden zouden via de Nederlandse ambassade in Moskou naar Nederland moeten komen, maar ook daar is nog niets binnen gekomen.

Rusland heeft twee jaar lang volgehouden dat er geen primaire radarbeelden waren van 17 juli 2014, de dag dat MH17 werd neergeschoten. Maar drie weken geleden doken opeens nieuwe radarbeelden op die de Russen naar eigen zeggen hadden gevonden op een oude harde schijf. Rusland beloofde de beelden aan Nederland over te dragen ten behoeve van het MH17-onderzoek. Dat is dus nog steeds niet gebeurd; het is niet bekend waar dat aan ligt.

Het JIT lijkt overigens geen al te hoge verwachtingen te hebben van de Russische radarbeelden. Op basis van de beelden die de Russen eind september openbaar maakten, zei het JIT dat daaruit niet geconcludeerd kon worden dat de Buk-raket niet uit het separatistengebied in Oost-Oekraïne is afgeschoten.

Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd twee jaar geleden boven Oost-Oekraine neergehaald door een Buk-raket, afgeschoten vanuit een landbouwveld bij het dorpje Snezjnoje. Alle 298 inzittenden, onder wie 196 Nederlanders, kwamen om.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl