Een luchtaanval van de Saudische coalitie op Houthi-rebellen in Jemen EPA

In Jemen is een akkoord bereikt over een wapenstilstand. Volgens de speciale VN-gezant voor Jemen gaat de wapenstilstand in de nacht van woensdag op donderdag in en duurt die in ieder geval drie dagen. Mogelijk wordt het staakt-het-vuren daarna nog verlengd. 

Alle strijdende partijen in Jemen hebben ingestemd met de wapenstilstand. De minister van Buitenlandse Zaken in Jemen zei op Twitter dat president Hadi wil dat er een speciale VN-commissie komt die er toezicht op houdt. 

Dit weekend eisten de VS, het Verenigd Koninkrijk en de VN dat er binnen enkele dagen een wapenstilstand zou komen in het land. Volgens de Amerikaanse minister Kerry maakt dat de weg vrij voor onderhandelingen over vrede, onder leiding van de VN.

10.000 doden

Sinds maart vorig jaar woedt er een burgeroorlog in Jemen. Sjiitische Houthi-rebellen verdreven toen de soennitische regeringstroepen en hebben sindsdien grote stukken land in het noorden van Jemen in handen, waaronder de hoofdstad Sanaa. 

De regering wordt gesteund door een coalitie onder leiding van buurland Saudi-Arabië. Die voert bombardementen uit boven Jemen. Volgens de VN heeft de oorlog al aan ongeveer 10.000 mensen het leven gekost. 

STER reclame