1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

'Nieuwe energiebedrijven zijn veel groener dan oude'

De kleine nieuwe energiebedrijven doen het veel beter dan de grotere in het jaarlijkse duurzaamheidsonderzoek van de Consumentenbond, Natuur en Milieu, Greenpeace en Wise. Van de vijf grootste stroomleveranciers haalt alleen Eneco een voldoende.

Eon, Nuon, Delta en Essent scoren lager dan een 6. Volgens de onderzoekers dragen deze bedrijven niet bij aan de verduurzaming van de stroommarkt in Nederland, omdat ze relatief weinig investeren in duurzame energie. Nieuwe spelers doen het juist goed in het onderzoek. De Duurzame Energie Unie (DE Unie), Pure Energie en Qurrent halen een 10. DE Unie produceert zelf geen energie, maar koopt dit bij kleine lokale energiebedrijven in, de andere twee wekken wel zelf stroom op.

Een woordvoerder van Nuon verwerpt de negatieve conclusies voor zijn bedrijf. "Het onderzoek is zo opgezet dat je automatisch slecht scoort als je ook fossiele brandstoffen produceert, zoals wij doen. De partijen die hoog scoren in de ranking wekken zelf bijna geen energie op. Ze kopen het slechts in." Hij voegt eraan toe dat Nuon 20 procent van de Nederlandse windenergie opwekt. "Als we nu stoppen met het gebruik van fossiele brandstoffen, gaat het licht in Nederland uit."

Achterhaald

Een woordvoerder van Essent noemt het onderzoek "achterhaald" en sluit zich aan bij de uitspraken van Nuon. "Kleinere partijen die alleen maar stroom verkopen, leveren zeer beperkt een bijdrage aan de weg naar duurzame energie."

Van de 34 onderzochte stroomleveranciers scoort twee derde een onvoldoende. Het gemiddelde cijfer van alle bedrijven steeg van een 5,4 naar een 5,6.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl