'Britse inlichtingendiensten hebben tien jaar lang wet overtreden'

Het hoofdkantoor van de Britse inlichtingendienst GCHQ EPA

De Britse inlichtingendiensten  hebben ruim tien jaar lang privacywetgeving overtreden bij het verzamelen van data over Britse burgers. Dat oordeelt de toezichthouder in Groot-Brittannië, de Investigatory Powers Tribunal.

Het orgaan, dat in Groot-Brittannië de enige partij is die de praktijken van de inlichtingendiensten onder de loep kan nemen, stelt dat er jarenlang informatie werd vergaard zonder goede voorwaarden en toezicht. 

De toezichthouder keek naar de manier waarop de drie inlichtingendiensten communicatie van burgers verzamelde: dat gaat over wie, waar, wanneer, hoe en met wie. De inhoud van de berichten wordt niet gevolgd. Volgens de deskundigen van de diensten is deze informatie nodig bij het identificeren van verdachten.

EVRM

De Inlichtingendiensten gingen de mist in bij de wijze waarop de informatie zou moeten worden verwerkt en beheerd, stelt de toezichthouder. Zij hebben hierdoor de Europese Verklaring voor de Rechten van de Mens geschonden. 

In artikel 8 staat dat alle burgers recht hebben op een privé-leven. Inbreuk daarop moet terecht zijn en daar zou nu geen sprake van zijn. 

De gevolgen van deze uitspraak zijn nog onduidelijk. De zaak was aangespannen door Privacy International, een organisatie die opkomt voor de privacy van burgers.

STER Reclame