ANP

Er komt dit jaar naar verwachting een recordaantal bezoekers af op het Amsterdam Dance Event (ADE). Na een explosieve groei de afgelopen tien jaar lijkt de rek van de groei er nu uit, zegt digitaal expert Denis Doeland van DDMCA. "De piek is nu bereikt."

In het 20-jarig bestaan is ADE flink gegroeid. De afgelopen tien jaar steeg het bezoekersaantal van 65.000 naar 365.000 vorig jaar. Dit jaar worden nog meer mensen op de conferentie verwacht. In Amsterdam komen deze week de belangrijkste spelers op het gebied van de elektronische muziekindustrie bijeen.

De bezoekersaantallen van ADE van de laatste jaren

Kennisuitwisseling

Doel is onder meer kennisuitwisseling met behulp van verschillende conferenties, lezingen, workshops en demonstraties van belangrijke spelers uit de wereld van de elektronische muziek. 's Nachts speelt het evenement zich met name af in clubs en andere uitgaansgelegenheden, zoals het concertgebouw, waar geïnteresseerden naar dj's en musici uit binnen- en buitenland kunnen luisteren, maar ook op de muziek kunnen dansen.

Dit jaar treden in vijf dagen zo'n 2200 artiesten op in 140 clubs en uitgaansgelegenheden, onder wie Afrojack, Hardwell en Martin Garrix. De groeiverwachting voor dit jaar is volgens de organisatie 3 procent. Eerdere jaren werd een veel grotere groei gehaald.

"Indrukwekkend"

"Het is geen zorgwekkende ontwikkeling voor ADE, maar iets wat je terugziet in de hele sector, die constant gemeten wordt in de Dance Festival Monitor van Rankingz en Fanalists", zegt Doeland. "Zowel ADE als de hele dance-sector zijn de afgelopen tien jaar zo explosief gegroeid, dat het logisch dat de top een keer bereikt is – zeker in een klein land als Nederland. Het is nu vooral zaak deze positie vast te houden, want de cijfers zijn nog steeds indrukwekkend."

House en techno zijn veruit de populairste genres. Van de evenementen is op dit moment 17 procent uitverkocht. De meeste mensen geven op Facebook aan geïnteresseerd te zijn in Martin Garrix 18+, Dockyard Daytime Festival en de Awakenings-avonden.  

STER reclame