"Ik verklaar hierbij dat Facebook niets mag kopiëren of veranderen ..." Het zijn de eerste woorden van een bericht dat opnieuw veel wordt gedeeld op het sociale netwerk. Gebruikers hopen met deze verklaring hun berichten privé te houden en in eigen beheer. Ze zijn bang dat Facebook hun video's, foto's en berichten voor andere diensten of reclame gaat gebruiken. Ook al zou Facebook dat in de toekomst willen, je kunt het niet tegenhouden door een tekstbericht.

Zo'n verklaring kan misschien een veilig gevoel geven, maar het haalt weinig uit. Als je lid wordt van Facebook, ga je akkoord met het reglement en de gebruiksvoorwaarden van het netwerk. Dat kan je zien als het afsluiten van een contract en dat kan je niet wijzigen door een bericht te plaatsen. Juridisch gezien is dat niet geldig.

Maar Facebook verandert toch zelf ook af en toe eenzijdig de gebruiksvoorwaarden? Ja, dat klopt, maar dan kan jij het lidmaatschap opzeggen. Blijf je lid, dan ga je akkoord met de nieuwe regels.

Grapjes

Ondanks de zorgen die mensen hierover hebben, is de hoax ook aanleiding voor grapjes op het sociale netwerk.

Wat kan je wel zelf doen?

Om ervoor te zorgen dat je berichten zoveel mogelijk privé blijven, kun je de instellingen van je account zo aanpassen dat niet iedereen je berichten kan lezen. Ook kun je aangeven dat je niet wilt dat de berichten worden gebruikt voor reclame-uitingen op Facebook

Maar ondanks de grappige terechtwijzingen en de mogelijkheid tot het aanpassen van berichten, duikt de verklaring als sinds 2010 eens in de zoveel tijd op. De privacy van sociale netwerken blijft iets waar veel mensen zich zorgen over maken. Daar is maar een ding tegen te doen: niets meer plaatsen op Facebook, Instagram, Twitter etc..

STER reclame