NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Troepenbewegingen rond Mosul, maar onduidelijkheid over aanval

AFP

Iraakse troepen staan op het punt een groot offensief te beginnen tegen IS in de noordelijke stad Mosul, melden verschillende media in Turkije en Irak. Mosul, de tweede stad van Irak, is de laatste grote stad in het land die de terreurbeweging nog in handen heeft. De voorbereidingen voor wat zich laat aanzien als een ophanden zijnde aanval zijn al maanden bezig.

Maar of de strijd om Mosul echt aanstaande is, is onduidelijk, zegt correspondent Sander van Hoorn. "We weten het gewoon niet." Van officiële Iraakse zijde is er niks over gezegd, de Koerden, die ook aan de operatie meedoen, ontkennen het zelfs. En ja, er zijn troepenbewegingen, maar die zijn er al dagen, zegt Sander van Hoorn.

Luchtaanvallen

Vrijdag zijn al wel enkele honderden manschappen van de Iraakse speciale troepen rond Mosul samengetrokken. Dat zou het beeld bevestigen dat er een grotere operatie aankomt: relatief kleine eenheden commando's gaan altijd vooruit aan een meer omvangrijke troepenmacht.

Om IS uit Mosul te verdrijven zijn volgens het Iraakse leger en de internationale coalitie zeker 30.000 manschappen nodig. Vooruitlopend op het offensief zijn de luchtaanvallen op doelen van IS de afgelopen tijd geïntensiveerd. De afgelopen twee weken zijn volgens de coalitie meer dan vijftig bombardementsvluchten uitgevoerd.

Mosul NOS

In Mosul woonden ooit meer dan 2 miljoen mensen. Ruim twee jaar geleden slaagden strijders van IS erin de stad te veroveren op het Iraakse leger. De herovering wordt een enorme klus voor het leger, dat daarbij steun krijgt van onder meer sjiitische milities, Koerdische Peshmerga-strijders, strijders van soennitische stammen en eenheden van de politie.

Hoeveel tegenstand IS nog kan bieden, en hoe lang het offensief mogelijk gaat duren, is niet duidelijk. Er zijn berichten over groepjes IS-strijders die afgelopen week naar Syrië zouden zijn gevlucht. Inwoners van Mosul zeggen tegen persbureau AP dat IS-strijders zijn begonnen de loopgraven rond de stad te versterken en mijnen hebben gelegd langs een aantal hoofdwegen.

STER reclame