Het Vaticaan in Rome
NOS NieuwsAangepast

Kardinalen lusten geen Big Mac bij het Vaticaan

Kardinalen in Rome zijn woedend over plannen van McDonald's om een restaurant te openen naast het Sint-Pietersplein.

"Het is op zijn zachtst gezegd een controversiële en perverse beslissing", zegt kardinaal Elio Sgreccia tegen de Italiaanse krant La Repubblica. Hij spreekt namens de zeven kardinalen die nu op de bovenste verdiepingen van het pand wonen dat het Vaticaan aan McDonald's wil verhuren.

Sgreccia zegt dat het openen van een fastfoodrestaurant bij het Vaticaan "respectloos is naar de architectonische tradities van een van de meest karakteristieke pleinen". Verder zouden de kardinalen die in het gebouw wonen niet zijn ingelicht en bang zijn dat de kosten van de verbouwing aan het pand ook nog op hen verhaald gaan worden.

Andere doeleinden

De komst van McDonald's zou het Vaticaan zo'n 30.000 euro per maand opleveren, maar de kardinalen zitten niet te wachten op friet- en hamburgerlucht. Volgens een van hen had de ruimte ook prima gebruikt kunnen worden voor het opvangen van arme mensen.

Het beheer van de gebouwen in Vaticaanstad valt onder vastgoedbedrijf ASPA, waar kardinaal Domenico Calcagno aan het hoofd staat. Volgens La Repubblica is hij niet van plan om het besluit terug te draaien, omdat het om een rechtsgeldige deal gaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl