DBB-persoonsbeveiligers bewaken PVV-leider Wilders tijdens een flyer-actie in Dordrecht (april 2016)
NOS NieuwsAangepast

Onvrede bij beveiligers Koninklijk Huis loopt weer op

Bij de Nederlandse Politiebond komen veel klachten binnen van bewakers van de Dienst Beveiliging en Bewaking (DBB). Ze doen melding van een moeizame omgang met de leidinggevenden en van chefs die zichzelf zouden bevoordelen. De bewakers zijn 'diep teleurgesteld' over de organisatie en de ondersteuning van hogerop, zegt Jan Struijss van de politievakbond.

Ook in april was al sprake van onrust onder het personeel van de DBB, de dienst die onder meer verantwoordelijk is voor de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis en van PVV-leider Geert Wilders. Toen spraken ongeruste beveiligers van een 'angstcultuur' bij de dienst, waarin mensen niet meer vrij durfden te praten over hun zorgen.

De Landelijke Eenheid van de politie laat de klachten onderzoeken, maar het rapport laat nog op zich wachten.

Volgapparatuur

De ontdekking van volgapparatuur in een dienstauto leidde onlangs tot nieuwe opwinding onder de bewakers, die toch al het gevoel hebben dat ze steeds in de gaten worden gehouden. Volgens een woordvoerder van de DBB zijn de bedrading en de gps-antenne in de auto per ongeluk achtergebleven na een test van trackerapparatuur.

Verder hoorde de politiebond van bewakers dat DBB-leidinggevenden dienstauto's in hun vrije tijd gebruiken. Die meldingen zijn doorgegeven aan de onderzoekers, maar "het duurt zo lang", verzucht Struijss. "Ik maak me zorgen over het structurele wantrouwen dat daar heerst. De mensen staat echt het water aan de lippen."

Geen onveilige situaties

Volgens de Politiebond leiden de problemen niet tot onveilige situaties bij de beveiligingstaken van de DBB. "Maar het moet niet veel langer duren. Het heeft ook te maken met veel, structureel en langdurig overwerken, je niet gehoord en gesteund voelen, gaten dichten, dus dit moet niet te lang meer voortduren."

De Landelijke Eenheid verwacht dat de onderzoekers snel met hun conclusies komen. De klachten over leidinggevenden die zich bevoordelen, worden in het onderzoek meegenomen. Na het rapport zal de dienst vervolgstappen zetten. De dienst spreekt met kracht tegen dat personen die beveiligd worden, op de een of andere manier nadeel ondervinden van de onvrede van de bewakers. "De beveiligers zijn zeer gemotiveerde mensen. Ze zijn trots op wat ze doen, ze zijn trots op hun werk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl