Impressie van de Dafne Schippersbrug
NOS NieuwsAangepast

Bijna klaar: de Dafne Schippersbrug, voor lopers én fietsers

Het is een bijzonder weekend voor Utrecht, met name voor de inwoners van de wijken Oog in Al en Leidsche Rijn. Daar worden komende nacht delen van de Dafne Schippersbrug ingehesen. Die nieuwe fiets- en voetgangersbrug wordt over het Amsterdam-Rijnkanaal geplaatst.

Volgens projectleider Geert-Jan van Zandvoort van bouwbedrijf Strabag is het een unieke klus. De hangbrug is van beton en heeft een overspanning van meer dan 100 meter. "Het brugdek bouwen we daar ter plekke van prefab-elementen en wordt tussen de tuidraden gehesen. Dat is voor zover ik weet nog nooit in Nederland gebeurd."

De nieuwe brug gaat de Dafne Schippersbrug heten. En dat is niet zonder reden: de snelste vrouw van Nederland is geboren en opgegroeid in de wijk Oog in Al. "Vorig jaar werd er door de gemeente een prijsvraag uitgeschreven en daar konden mensen uit de buurt aan meedoen. De Dafne Schippersbrug kwam toen als winnaar uit de bus", vertelt Van Zandvoort.

Dafne Schippers komt uit de Utrechtse wijk Oog in Al

Schippers reageerde vorig jaar enthousiast op de naam van de brug. "Ik ben zeer vereerd met de benoeming van de fietsbrug. Fijn dat zoveel Utrechters trots zijn op mijn prestaties. Ik ga zelf ook zeker van de fietsbrug gebruik maken en hoop dat alle Utrechters veel fietsplezier aan de nieuwe brug zullen gaan hebben."

'Niet ingewikkeld, wel nieuw'

Het spannendste moment van dit weekend is volgens de projectleider als de brugdekdelen worden ingehangen. "Het is niet ingewikkeld, maar wel nieuw. En het moet natuurlijk allemaal gaan zoals van tevoren bedacht is. Het Amsterdam-Rijnkanaal is tijdens de hijsklus acht uur gestremd. "We denken dat dat ruim voldoende is. En mocht het echt niet lukken, dan hebben we nog manieren bedacht om het op een iets andere manier uit te voeren."

De gemeente Utrecht verwacht veel belangstellenden en daarom wordt er aan beide kanten van het kanaal een tribune gebouwd. Van Zandvoort: "Dat is om te voorkomen dat mensen zich in alle hoeken en gaten op het bouwterrein gaan vertonen." Dafne Schippers zelf is dit weekend niet aanwezig bij de werkzaamheden aan de brug. "Hopelijk wel bij de opening, begin volgend jaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl