Een rijke buurt net buiten Philadelphia: hier hebben kiezers grote moeite met Trump
NOS NieuwsAangepast

Hoogopgeleide vrouw kan doorslag geven in Pennsylvania

Wat stemt de hoogopgeleide, rijke, blanke Amerikaanse middenklasse in 2016? In verschillende swing states kunnen zij bepalen wie uiteindelijk de verkiezingen wint: Hillary Clinton of Donald Trump.

Chester County in Pennsylvania is zo'n gebied dat dit jaar het verschil kan maken. De inkomens zijn er hoog, de werkloosheid is laag en zeker 70 procent van de inwoners gaat normaal gesproken naar de stembus.

Traditioneel stemmen de welgestelde bewoners hier voor Republikeinen, maar dat is dit jaar nog niet zo zeker. Vooral Republikeinse vrouwen zijn in tweestrijd: ze willen Trump niet steunen, maar hebben ook geen vertrouwen in Clinton.

Hoe zijn we in vredesnaam op dit punt beland?

Margot McKee

Margot McKee is een makelaar in Paoli, een voorstad van Philadelphia. Ze kent de omgeving op haar duimpje. "Traditioneel gezien is dit een Republikeins bolwerk, maar het begint meer Democratisch te worden. Ik denk dat erg veel stemmers dit jaar echt niet weten op wie ze gaan stemmen. Het voelt als de eerste stap naar het einde van de democratie zoals wij die nu kennen, het is eng."

In het verleden heeft ze vooral op Republikeinen gestemd. Bij de voorverkiezingen gaf ze zelfs haar stem aan Trump, "zonder enige aarzeling". Maar nu weet ze echt niet meer voor wie ze moet gaan in november. "Trump toont weinig discipline, in zijn privéleven en met zijn mond. Maar ik ga sowieso niet op Clinton stemmen; ze liegt en bedriegt. De kandidaat van de Libertijnse partij, Gary Johnson, weet niet eens waar Aleppo is. Hoe zijn we in vredesnaam op dit punt beland?"

Geven welgestelde, hoogopgeleide vrouwen in de VS de doorslag?

Anderen hebben hun keuze al gemaakt. Zo ook Jean Bitner. Bitner woont in een typische buitenwijk in West Chester, de centrale stad van Chester County. Begin dit jaar nam ze een radicale beslissing: ze veranderde haar registratie van Democraat naar Republikein, om te kunnen stemmen in de Republikeinse voorverkiezing van Pennsylvania. "Zo kon ik proberen om Trumps nominatie tegen te houden, zodat hij niet een van de twee presidentskandidaten zou worden. Trump is totaal ongeschikt om president te zijn." Nu is ze een vrijwilliger voor de campagne van Hillary Clinton.

Haar Republikeinse vriendinnen twijfelen over de zakenman. "Ze zijn bezorgd of gealarmeerd over wat hij allemaal zegt. Dat hoor ik veel van mensen in mijn omgeving."

Desondanks kiezen ze niet direct voor Clinton. "Ik denk dat veel kiezers Clinton absoluut niet mogen. Ik denk dat dat vooral gegrond is in seksisme, maar ze zijn niet tevreden over hun opties."

Carolyn Comitta, de burgemeester van West Chester

Carolyn Comitta is de Democratische burgemeester van West Chester en kandidaat-afgevaardigde van de staat Pennsylvania. Ze is de eerste vrouwelijke burgemeester en de eerste burgemeester die is verkozen met steun van beide partijen. Voor de bewoners van West Chester gaat het niet om de partij, maar om de persoon, zegt ze: "Ze kijken naar het karakter. Ze willen iemand die het werk gedaan kan krijgen en hun levens echt kan verbeteren. Vroeger waren mensen trots op hun partij, dat zie je nu veel minder."

De county heeft, met uitzondering van 2008, sinds 1964 voor de Republikeinse presidentskandidaat gestemd, met een krimpende marge. Mitt Romney won Chester vier jaar geleden met maar 529 stemmen verschil, weet Comitta uit haar hoofd.

Als Chester dit jaar voor het eerst kiest voor een Democraat, is die verandering dan blijvend? Comitta: "Ik heb werkelijk geen flauw idee. Maar ik denk wel dat de politieke onrust ervoor zorgt dat mensen nadenken over wat een politieke partij nou precies moet zijn."

Gekaapt

De man van Bitner heeft altijd Republikeins gestemd, maar hij overweegt om voor Clinton te stemmen. "Het is moeilijk voor hem om het toe te geven, want hij is zijn leven lang Republikein geweest. Maar hij vindt dat Trump de partij heeft gekaapt."

Bitner zelf gaat alles eraan doen om een zege voor Hillary te verzekeren. "Ik ga mensen naar de stembureaus brengen met mijn auto. Voor mensen met lage inkomens is het moeilijker om naar de bureaus te komen. En zij blijven thuis als het weer slecht is, dus ik ga ervoor zorgen dat ik zoveel mogelijk Clinton-stemmers naar de bureaus kan brengen. Ik blijf vechten tot 8 november."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl