Een asielzoekerscentrum
NOS NieuwsAangepast

Gemeenten overwegen schadeclaim tegen COA

Zeker acht gemeenten in de provincies Groningen en Drenthe overwegen een schadeclaim tegen het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Zij willen compensatie voor het afblazen van plannen voor de vestiging van een asielzoekerscentrum, schrijft het Dagblad van het Noorden. De bedragen die door gemeenten worden genoemd lopen uiteen van 45.000 euro tot 200.000 euro.

Er komen veel minder vluchtelingen naar Nederland en daarom zijn er minder centra nodig.

Het gaat om de gemeenten De Wolden, Eemsmond, De Marne, Zuidhorn, Aa en Hunze, Borger-Odoorn, Meppel en Oldambt.

Burgmeester De Groot van De Wolden spreekt liever niet van een claim. Hij zegt dat er afspraken zijn gemaakt over vergoeding van de gemaakte kosten. Zo zijn bij de voorbereiding externe deskundigen geraadpleegd en ook zijn er kosten gemaakt in verband met de beveiliging.

Gesprek

Niet alle gemeenten hebben al uitgerekend hoeveel geld ze van het COA willen hebben. Het merendeel wacht met het sturen van een nota tot de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het COA en het ministerie van Veiligheid met elkaar hebben gepraat. Dat gebeurt binnenkort.

De VNG heeft nog geen landelijk beeld van de azc-kosten die gemeenten bij het COA willen declareren. Die inventarisatie is nog aan de gang, zegt een woordvoerder.

Het COA bevestigt dat op dit moment per provincie de kosten worden geïnventariseerd. Een woordvoerder zegt verder dat er geen lijst met vergoedingen bestaat. Het is ook niet zo dat het COA voor alle kosten opdraait.

Overigens willen niet alle gemeenten waar een azc zou komen schadeloos worden gesteld. Zo zegt een woordvoerder van Winsum tegen de krant: "Natuurlijk hebben onze ambtenaren er veel uren inzitten, maar wij dienen geen claim in".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl