Sammy Kitwara wil een parcoursrecord lopen in Amsterdam
NOS SportAangepast

Sneuvelt het parcoursrecord van de marathon van Amsterdam dit jaar?

Na twee edities met een tijd van twee uur en zes minuten hoopt de marathon van Amsterdam zondag weer op een tijd van 2.05. Sammy Kitwara denkt zelfs stiekem aan een tijd van 2.04, waarmee automatisch het parcoursrecord uit de boeken zou worden gelopen.

De organisatie van de marathon houdt het weerbericht deze dagen nauwlettend in de gaten; blijft het droog én hoe hoog wordt de luchtvochtigheid? Beide factoren zijn van belang voor het lopen van een toptijd.

Sneuvelt het parcoursrecord van de marathon van Amsterdam dit jaar?

"Voor echte toptijden moet de luchtvochtigheid niet hoger zijn dan zestig procent", zegt wedstrijdleider Jos Hermens. "Als het weerkundig goed zit, dan is een parcoursrecord zeker mogelijk. We hebben wel tien tot vijftien jongens aan de start die ervoor gaan, dus ik verwacht een waanzinnige strijd."

Het parcoursrecord staat op naam van de Keniaan Wilson Chebet, die drie jaar terug 2.05.36 klokte. "De afgelopen twee jaren hadden we pech met de hoge luchtvochtigheid", aldus Hermens. "Vorig jaar was die zelfs 98 procent en dat heeft gewoon nadelige invloed op de tijden. We hopen dus dat het dit jaar wat lager blijft."

De tijden van de afgelopen jaren in de marathon van Amsterdam

JaartalTijdAtleet
20152.06.19Bernard Kipyego
20142.06.22Bernard Kipyego
20132.05.36Wilson Chebet
20122.05.41Wilson Chebet
20112.05.53Wilson Chebet
20102.05.44Getu Feleke
20092.06.18Gilbert Yegon

Kitwara

Op de startlijst van de 41ste editie staan zes atleten die onder de 2.07 hebben gelopen. De Keniaan Kitwara heeft de beste tijd achter zijn naam met 2.04.28. Die noteerde hij in 2014 in Chicago.

Wat hem op Amerikaanse bodem lukte, hoopt hij ook in Amsterdam te doen: een tijd van 2.04 lopen. "Ik ken het parcours niet, maar ik heb op YouTube gekeken", aldus Kitwara.

"Ik heb gezien dat het goed weer wordt zondag en dan wil ik het parcoursrecord verbeteren. Dit is het beste parcours van het jaar, zonder scherpe bochten."

Wilson Chebet, de houder van het parcoursrecord

Cees Pronk, marathondirecteur, vindt een mooie wedstrijd belangrijker dan een nieuw record. "Uit de ambitie van het lopen van 2.04 spreekt passie, dat is mooi. Maar je moet realistisch zijn. Ik hoop dat hij gelijk krijgt", aldus Pronk.

"De laatste jaren is de druk op eindtijden gelukkig wat weg. Jaren geleden riep iedereen: we gaan een wereldrecord lopen. Wat voor ons heel belangrijk is, is dat we een mooie wedstrijd met strijd zien. En dan het liefst een eindsprint tussen twee of drie mensen. Het moet een wedstrijd zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl