CDA: ook in formatie nee tegen hulp bij zelfdoding
Het CDA zal ook in een eventuele kabinetsformatie niet meewerken aan het voorstel om hulp bij zelfdoding toe te staan. "Voor het CDA is het heel simpel: wij zeggen nu nee en we zeggen na verkiezingen ook nee", zegt CDA-leider Buma.
Gisteren werd bekend dat het kabinet met een voorstel wil komen voor een 'stervenshulpwet'. Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt dat plan. Behalve de regeringspartijen VVD en PvdA staan in elk geval D66, GroenLinks, de Partij voor de Dieren en 50Plus er positief tegenover. Zij zijn het ermee eens dat mensen die zelf vinden dat hun leven voltooid is onder bepaalde voorwaarden de keus moeten kunnen maken om hulp in te roepen.
Maar het zal nog wel even duren voordat een wetsvoorstel is ingediend en de algemene verwachting is dat de Kamer niet nog voor de verkiezingen van maart over een wet zal stemmen. En na de Tweede Kamer moet ook de Eerste Kamer er nog mee akkoord gaan.
Moeilijke fase
CDA-leider Buma is fel tegen het plan van het kabinet. Hij noemt het voorstel een stap te ver, die de samenleving niet moet willen. Hij verwijst naar de commissie-Schnabel, die adviseerde de wet niet aan de passen."De politiek moet het niet beter weten dan de deskundigen. Veel belangrijker dan hulp bij zelfdoding is dat we mensen aan het eind van hun leven in een moeilijke fase bijstaan", vindt Buma.
Ook ChristenUnie en SGP zien niets in het plan. ChristenUnie-leider Segers vindt dat eenzame mensen niet moeten worden geholpen met een pil, maar met goede zorg en aandacht.
SGP-leider Van der Staaij vindt dat je hier om principiële redenen niet aan moet beginnen. De SGP is bang dat kwetsbare mensen straks in de positie komen dat ze moeten motiveren waarom ze verder willen leven.
Ook de PVV ziet haken en ogen. De partij heeft wel begrip voor de wens van mensen die hun leven voltooid vinden, maar partijleider Wilders voegt eraan toe dat mensen die hulpbehoevend zijn een wens om te sterven wordt aangepraat".