Auto, vermoedelijk met het lijk van al-Bakr, bij de gevangenis in Leipzig EPA

In Duitsland heerst verbijstering over het feit dat de Syrische terreurverdachte Jaber al-Bakr in zijn cel zelfmoord heeft kunnen plegen. Politici van rechts tot links spreken er schande van dat 'staatsvijand nummer 1', die op het punt stond met een aanslag op het vliegveld van Berlijn een massamoord te plegen, zich in zijn cel van het leven kon beroven.

De kritiek op politie en justitie in de deelstaat Saksen zwelt aan. Zaterdag was immers al de arrestatie van de verdachte in Chemnitz mislukt, terwijl hij in de gaten werd gehouden door de politie. Bij het doorzoeken van zijn woning werd 1,5 kilo springstof gevonden. De man werd maandag in Leipzig aangehouden met hulp van drie Syriërs bij wie de verdachte zijn toevlucht had gezocht. 

Door de zelfmoord wordt het onderzoek naar de plannen voor de aanslag en de connecties van al-Bakr ernstig belemmerd. 

Waarschuwing

Advocaat Hübner van de verdachte had de gevangenisautoriteiten in Leipzig gewaarschuwd voor het gevaar van zelfmoord van al-Bakr. De gevangenisdirecteur beloofde verscherpt toezicht, maar dat bleek neer te komen op een controle om het uur. De man had daarvoor in zijn cel al lampen kapotgeslagen.

Cameratoezicht was er niet; de regel dat gevangenen met een zelfmoordrisico niet alleen mogen worden gelaten, werd ook niet toegepast.

Al-Bakr had na zijn aanhouding de drie Syriërs die hem hadden vastgehouden, beschuldigd van medeplichtigheid.

De 22-jarige al-Bakr had vorig jaar asiel aangevraagd in Duitsland. Daarna is hij nog teruggekeerd naar Idlib in Syrië, waar hij kennelijk is geradicaliseerd. 

STER reclame