Strijders van Islamitische Staat in Raqqa
NOS NieuwsAangepast

'Nederlandse ex-IS'er in heropvoedingskamp Syrië'

Een rebellengroep in Syrië heeft een kamp opgezet waar Europeanen die lid waren van Islamitische Staat worden heropgevoed, meldt de BBC. Het gaat volgens de omroep om een kamp in een dorp in Noord-Syrië met zo'n 300 overlopers en krijgsgevangen, onder wie mensen uit Nederland, Frankrijk en Polen.

De BBC is niet in het kamp geweest maar kreeg wel videomateriaal in handen van een gesprek met een man die zichzelf voorstelt als de Nederlander Abu Sumail. In 2014 sloot hij zich aan bij IS. "Het leven bij IS is moeilijk", zegt hij. "Ik denk dat IS niet de echte religie naleeft, omdat ze mensen vermoorden alsof het niets is."

Volgens Sumail, van wie in het filmpje alleen de ogen zichtbaar zijn, pakt IS mensen keihard aan. "Ze doden mensen alsof het niks is", zegt Sumail. "Ze gebruiken mensen als menselijk vlees."

'Ze doden mensen alsof het niks is'

Hij heeft naar eigen zeggen met meer IS'ers gesproken die weg wilden uit Syrië, maar de terreurbeweging staat dat niet toe. "Veel mensen die probeerden te vluchten, werden opgepakt en in een gevangenis geplaatst", zegt Sumail. Bij een tweede keer word je gedood, vertelt hij. Dat was voor hem de reden om te vluchten. Sumail wil nu terug naar Nederland, in het besef dat hij daar "in de problemen komt". Dat is de prijs die hij naar eigen zeggen wil betalen.

'Schat voor de inlichtingendiensten'

Volgens Midden-Oosten-correspondent Sander van Hoorn is het moeilijk na te gaan wat er klopt van het bericht van de BBC. Zo heeft de omroep geen beelden van het kamp vrijgegeven.

"Als het bericht klopt dan is dit kamp een schat voor de inlichtingendiensten", zegt hij. Er zijn nog geen berichten of de rebellengroep die het kamp zou hebben opgezet, contact heeft met veiligheidsdiensten.

De commandant van de rebellengroep, Jaysh al-Tahrir, zegt dat strijders volgens de sharia worden berecht. Dat houdt in dat de oud-IS'ers ook kunnen worden geëxecuteerd, schrijft de Britse omroep. Volgens de commandant is IS langzaam aan het instorten, mede door een rebellenoffensief in Noord-Syrië dat door Turkije wordt ondersteund.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl