Thai bidden voor de gezondheid van koning Bhumibol
NOS NieuwsAangepast

Thaise beurs onderuit na zorgen over gezondheid Bhumibol

De beurs in Thailand is hard onderuit gegaan na nieuwe berichten over de verslechterende gezondheid van koning Bhumibol. De kroonprins, Vajiralongkorn, heeft een bezoek aan een universiteit afgezegd en is vanuit Duitsland teruggevlogen naar Thailand.

Bhumibol is de langst zittende vorst ter wereld. Hij werd in 1946 koning van Thailand, maar werd officieel pas in 1950 gekroond. De afgelopen dagen ging zijn gezondheid achteruit: hij kampt met een bloedvergiftiging en een longontsteking.

Op de beurs wordt gevreesd dat een periode van onzekerheid en politieke instabiliteit aanbreekt als Bhumibol komt te overlijden. De beurs in Bangkok daalde aan het begin van de dag met bijna 7 procent, maar sloot uiteindelijk 2,5 procent in de min.

Geliefd

Geruchten over het overlijden van Bhumibol werden versterkt nadat op sociale media was gemeld dat de premier een officiële mededeling zou doen. Dat werd later door de Thaise regering ontkend. Wel heeft de premier een bezoek aan de provincie Chonburi afgezegd.

Bhumibol, ook bekend als Rama IX, is zeer geliefd in Thailand. Op straat worden veel foto’s van hem afgebeeld en ook op andere plaatsen, zoals in bioscopen wordt hij vereerd.

De koning is in januari dit jaar voor het laatst in het openbaar verschenen. Daarvoor was hij in mei vorig jaar te zien, toen werd gevierd dat hij 65 jaar op de troon zat. Speciaal voor die gelegenheid verliet hij voor het eerst in ruim een half jaar het ziekenhuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl