Gokapps moeten verdwijnen
NOS NieuwsAangepast

Apple haalt tientallen gokapps uit Nederlandse App Store

Tientallen apps voor casino's en sportweddenschappen zijn door Apple uit de App Store verwijderd. Het bedrijf deed dat op verzoek van de Kansspelautoriteit.

Het gaat om applicaties van bedrijven zoals Unibet en Bwin. Volgens de huidige wetgeving mogen de gokbedrijven niet actief zijn op de Nederlandse markt. Dat betekent ook dat ze geen apps mogen uitbrengen voor Nederlandse smartphones.

Inmiddels zijn er 55 apps verwijderd. Volgens de Kansspelautoriteit zijn daardoor de afgelopen maanden zeker tienduizenden downloads voorkomen. Bij Google waren de apps al niet te vinden.

Omzeilen

De actie van Apple betekent niet dat gokken op smartphones voor Nederlanders voorbij is. Met een buitenlands account voor de App Store kunnen de applicaties alsnog worden gedownload. Gebruikers die de apps nog op de telefoon hadden staan, kunnen in sommige gevallen ermee blijven gokken.

Daarnaast kunnen consumenten via de mobiele websites van de gokbedrijven toch online gokken. Ook zijn er apps waarmee met nepgeld kan worden gegokt.

Wel toestaan

Er wordt gewerkt aan nieuwe wetgeving waarbij de gokapps wel zijn toegestaan, mits het bedrijf erachter een vergunning heeft. Die wetgeving is inmiddels aangenomen door de Tweede Kamer en moet nog door de Eerste Kamer. Waarschijnlijk is de markt op z'n vroegst in 2018 open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl