Wiebes stelt Belastingdienst onder curatele
Staatssecretaris Wiebes plaatst de Belastingdienst onder curatele. Hij komt met de maatregelen nadat hij vorige week onder vuur was komen te liggen, vanwege de uit de hand gelopen vertrekregeling bij de Belastingdienst.
Zo hadden veel meer mensen zich opgegeven voor de vertrekregeling dan vooraf werd gedacht. Daardoor moest het budget met 70 miljoen euro worden opgerekt. Begin deze maand erkende Wiebes al dat er fouten waren gemaakt en er niet goed werd gecommuniceerd.
Hardnekkige cultuur
Wiebes wil weer meer controle krijgen over de Belastingdienst en verandert het bestuursmodel. De Belastingdienst heeft straks niet langer een raad van bestuur, maar valt via een directeur-generaal rechtstreeks onder het ministerie van Financiën.
Hij uit in zijn brief aan de Kamer flinke kritiek aan de leiding van de fiscus. Hij vindt dat de dienst te zelfstandig handelt en noemt de cultuur om dingen bij zichzelf te houden "hardnekkig".
Daarnaast vindt hij dat besluitvorming binnen de top van de dienst slecht wordt gedocumenteerd en daardoor slecht herleidbaar is. "Er is te veel vertrouwd op informele contacten in een kleine kring."
Mondeling
De Inspectie der Rijksfinanciën moet gaan toezien op de uitgaven van de Belastingdienst. Ook wil Wiebes ingesleten procedures bij de fiscus veranderen, zo schrijft hij aan de Kamer. "Vaak werd mondeling overlegd, waarbij weinig op papier werd vastgelegd. Deze werkwijze en cultuur hebben ertoe bijgedragen dat de besluitvorming rondom de totstandkoming van de regeling, impliciet, informeel en ongestructureerd is geweest en dat daarbij ook inhoudelijke fouten zijn gemaakt."
Ook stellen Wiebes en minister Dijsselbloem een 'commissie van wijzen' in die moet onderzoeken hoe besluiten worden genomen bij de Belastingdienst. Die commissie moet over twee maanden al met aanbevelingen komen.