NOS WielrennenAangepast

Van Dijk: zilver is gewoon niks

Van Dijk: zilver is eigenlijk gewoon niks

"Ik ben één keer wereldkampioen geweest en dan wil je... Zilver is gewoon niks." Er kon amper een lach af bij Ellen van Dijk. De wielrenster was als tweede geëindigd op de tijdrit bij de WK in Qatar, maar daar was ze niet voor gekomen. "Ik heb goed gepresteerd, ik kon niet harder, zo simpel is het gewoon. Maar ik had veel liever die regenboogtrui gehad."

Ze had op het bochtige parcours in Doha haar eigen race gereden. Van tussentijden wilde ze dan ook niets weten. "We hadden afgesproken dat ik het vanaf het laatste tussenpunt wel wilde weten. Ik hoorde dat ik twee seconden achter Neben lag. Toen dacht ik: die kleine Amerikaan...? Ik heb alles gegeven, maar ik kon niet harder. Ze was gewoon beter vandaag."

"Getraind met 36 thermojacks"

Uiteindelijk was het gat met Neben zes seconden. "Een paar weken geleden hadden we in Frankrijk een tijdrit. Toen reed ik niet zo goed, vond ik, maar hield ik haar wel achter me. Maar ze heeft goed gepiekt. Misschien kan ze ook goed tegen hitte. Ik vond het eerlijk gezegd niet haar parcours en wel het mijne. Dit was een heel mooie kans voor mij. Ik was er dichtbij, maar het was niet voldoende."

Van Dijk pakt zilver op tijdrit bij WK

De warmte had haar geen extra parten gespeeld. "De hitte is er. Daar kun je wel heel erg moeilijk over gaan doen, maar je moet gewoon gaan fietsen en er het beste van maken. Ik heb thuis al heel veel aan acclimatisatie gedaan, veel in de sauna gezeten, met 36 thermojacks aan getraind, haha. Ik heb heel wat afgezweet. Maar ik kan wel redelijk tegen hitte."

Gedroomde podium buiten bereik voor Van Vleuten

Annemiek van Vleuten, die tijdens de wegwedstrijd op de Olympische Spelen nog zo hard was gevallen, had snode plannen, maar het podium bleef buiten bereik.

Van Vleuten over WK-tijdrit: je lichaam gaat aan de kook

"Het ging er uiteindelijk om wie er het beste met de hitte kon omgaan. Bij mij was dat 'oke', maar er waren anderen die daar beter mee om konden gaan. En misschien waren ze ook net iets beter in vorm."

Aan revanche voor de olympische teleurstelling had ze niet gedacht. "Ik wilde vandaag een supergoede tijdrit rijden. Het had iets beter gekund. Ik droomde van de wereldtitel en het podium was echt heel gaaf geweest. Vijfde is oke, maar ik spring geen gat in de lucht. Al kan ik mijzelf niets verwijten."

Van der Breggen had een slechte dag

Het liep niet bij Van der Breggen: geen idee waarom

Anna van der Breggen was in Rio als derde geëindigd op de tijdrit en won vorig jaar in Richmond brons. In Doha wilde het echter niet vlotten. De vinger op de zere plek wist ze niet te leggen. Het liep niet. Maar ik weet niet waarom. Het kan de hitte zijn geweest, maar dat weet ik niet. Ik had het vandaag niet."

Al in de voorbereiding merkt Van der Breggen dat ze niet optimaal was. "Als je echt top bent, voel je de power. Dan heb ik ook meestal heel veel zin, en dat was vandaag ook niet zo. Het is gewoon een lang seizoen. Ik heb het geprobeerd, maar ik had geen goede dag vandaag."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl