President Erdogan met religieuze leiders in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Erdogan haalt uit naar premier Irak

De Turkse president Erdogan heeft gezegd dat Turkse troepen niet kunnen worden uitgesloten van een operatie om Mosul in Noord-Irak te heroveren. In een redevoering in Istanbul herhaalde Erdogan dat Turkije geen gehoor geeft aan de eis van Irak om die troepen van een basis in Noord-Irak terug te trekken. Het Turkse leger leidt daar eenheden op die willen meedoen aan de herovering van Mosul op IS.

In een redevoering in Istanbul zei Erdogan dat het Turkse leger geen orders accepteert uit Bagdad. Voor een gehoor van religieuze leiders uit de Balkan en Centraal-Azië veegde hij de Iraakse premier Abadi de mantel uit.

"U bent geen gesprekspartner, u bent niet van mijn niveau, u bent mijn gelijke niet, u heeft mijn kwaliteiten niet", zei Erdogan over Abadi.

Mosul

De betrekkingen tussen Turkije en Irak bekoelden toen Turkije eind vorig jaar troepen naar Noord-Irak stuurde. Dat gebeurde volgens de regering in Bagdad zonder de toestemming van Irak. Herhaalde verzoeken van Irak om de troepen daar weg te halen zijn door de Turken afgewezen. Erdogan zei dat Abadi zelf in 2014 had verzocht om Turkse militaire hulp in het noorden van het land.

De achtergrond van de Turkse militaire aanwezigheid is de vrees van Turkije dat Mosul na het verdrijven van IS wordt overgenomen door sjiitische en Koerdische strijders, en dat soennieten en Turkmenen verjaagd zullen worden. Turkije wil erop toezien dat het bij het verdrijven van IS-strijders blijft.

Irak en Turkije oneens over Turkse militairen in Irak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl