NOS NieuwsAangepast

Kamer wil af van 'belastingdeal' met koning

Kamer wil onderzoek naar 'belastingdeal' koning

De Tweede Kamer wil af van een speciale belastingconstructie voor de koning. Gisteren berichtte RTL Nieuws over geheime afspraken die ruim veertig jaar geleden zouden zijn gemaakt over financiële compensatie voor het staatshoofd. Sinds 1973 moeten de Oranjes belasting betalen over het rendement op hun privé-vermogen, maar volgens RTL is destijds in het geheim afgesproken dat de Oranjes daarvoor zouden worden gecompenseerd.

Een meerderheid in de Kamer wil weten hoe dat destijds precies is gegaan. Als er inderdaad is afgesproken dat de toenmalige koningin Juliana en haar opvolgers Beatrix en Willem-Alexander compensatie krijgen, moet dat stoppen, vindt de meerderheid.

Niet van deze tijd

PvdA-leider Samsom noemt een belastingvoordeel voor de koning niet meer van deze tijd. Hij vindt dat premier Rutte opening van zaken moet geven. "Als je belasting moet betalen en dat dan via een andere manier helemaal vergoed krijgt, betaal je feitelijk geen belasting, dus het lijkt me dat dat moet worden gewijzigd."

SP-voorman Roemer ziet de ontwikkelingen "met stijgende verbazing" aan. Volgens hem moeten de Oranjes gewoon belasting betalen en is totaal niet uit te leggen als ze het via de achterdeur terugkrijgen.

PVV-leider Wilders denkt dat niet veel mensen in Nederland deze oude afspraken zullen snappen. "Geheime deals, daar zit ik helemaal niet op te wachten."

Niet zo transparant

D66-voorman Pechtold voegt eraan toe dat "de zogenaamde transparantie rond het koningshuis niet zo transparant blijkt te zijn." Ook hij vindt het raar dat iemand belasting betaalt, maar in de praktijk toch eigenlijk niet. En ChristenUnie-voorman Segers zegt dat een geheime afspraak niet kan, maar ook hij wil eerst meer informatie.

Volgens VVD-fractievoorzitter Zijlstra is het terecht dat er vragen worden gesteld. "Die zal het kabinet moeten beantwoorden en als we de feiten op tafel hebben, trekken we conclusies." Hij wil daar nog niet op vooruit lopen. "Maar we zijn niet voor het ontduiken van de belastingen."

Ook CDA-leider Buma komt pas met een oordeel als hij de feiten kent. "De premier is nu aan zet." SGP-voorman Van der Staaij sluit zich daarbij aan. Hij benadrukt dat het ook bij het Koninklijk Huis volgens de wet moet gaan. En ChristenUnie-voorman Segers vindt dat een geheime afspraak niet kan, maar ook hij wil eerst meer informatie.

Over twee weken behandelt de Tweede Kamer de begroting van het Koninklijk Huis. Dan komt de kwestie uitgebreid aan de orde.

Amalia

Er wordt dan ook gepraat over de uitkering van prinses Amalia na haar achttiende verjaardag. Veel Kamerleden zetten vraagtekens bij de hoogte van het bedrag, zo'n anderhalf miljoen euro per jaar. Samsom zei erover dat het logisch is dat ze een vergoeding krijgt om zich voor te bereiden op haar toekomstige functie. "Maar u en ik moesten het in onze studie met een stuk minder doen. Die vergoeding kan wel wat minder riant."

VVD-fractievoorzitter Zijlstra voegt eraan toe dat zijn studie in elk geval geen anderhalf miljoen kostte. "Maar ik weet niet welke aanvullende kosten ze heeft."

Kamer over uitkering Amalia: 1,5 miljoen wat aan de hoge kant

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl