1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Onnodig veel doden door hepatitis B en C

Onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum maken zich zorgen over het grote aantal sterfgevallen aan hepatitis B en C in Nederland. Uit het onderzoek dat vandaag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde blijkt dat die virussen veel meer dodelijke slachtoffers maken dan tot nu toe werd aangenomen.

Volgens het CBS overlijden per jaar veertig tot vijftig mensen in Nederland aan hepatitis B of C. Volgens de onderzoeker zijn dat er zo'n vijfhonderd als je het overlijden aan levercirrose of leverkanker meerekent die een gevolg zijn van een chronische hepatitisbesmetting.

Die gevallen komen vaak niet aan het licht, omdat artsen te weinig beseffen dat leverklachten het gevolg kunnen zijn van zo'n hepatitisbesmetting. Eerst wordt aan alcoholgebruik gedacht, zegt emeritus hoogleraar leverziekten Solko Schalm.

Behandeling

Dat is des te schrijnender omdat dat er uitstekende behandelmogelijkheden zijn. Geneesmiddelen kunnen hepatitis C bij 90 procent van de chronisch geïnfecteerde patiënten doen verdwijnen. Zelfs als deze therapie in een vergevorderd stadium wordt toegepast, als de lever al ernstig is beschadigd, overleeft meer dan 50 procent van de patiënten die leverschade.

De onderzoekers van het Erasmus MC pleiten daarom voor een snelle uitvoering van het Nationaal Hepatitis Plan, dat op 1 november in Amsterdam wordt gepresenteerd. Dat plan voorziet in opsporing van nog niet geïdentificeerde virusdragers en verbetering van de organisatie en effectiviteit van de zorg bij de behandeling van levercirrose door chronische hepatitis B of C.

Verschijnselen

De verschijnselen van chronische hepatitis B of C zijn aanvankelijk vermoeidheid en afwijkende levertesten, later geelzucht en uiteindelijk de verschijnselen van cirrose zoals vocht in de buik en bloeding uit slokdarmspataderen.

In Nederland komen chronische hepatitis B en C vooral voor bij immigranten, personen met afwijkende levertesten, drugsgebruikers of ex-drugsgebruikers en personen met veel wisselende seksuele contacten. Bij immigranten is het virus vooral overgedragen door bloedcontact (van moeder op kind bij geboorte) en gebruik van niet-steriele injectienaalden in het land van oorsprong.

Veel patiënten genezen vanzelf, maar niet iedereen. Chronische hepatitis B of C kan na jaren tot levercirrose of leverkanker leiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl