Demonstranten voor het VN-kantoor in Bujumbura willen dat het buitenland zich niet bemoeit met Burundi
NOS NieuwsAangepast

Kritische VN-onderzoekers mogen Burundi niet in

Burundi weigert drie onderzoekers van de Verenigde Naties het land in te laten. De drie hebben de overheid beticht van het schenden van mensenrechten.

De VN-onderzoekers publiceerden vorige maand een rapport waarin stond dat duizenden mensen in Burundi zijn gemarteld, misbruikt of verdwenen. Ook waarschuwden ze voor een genocide.

De minister van Buitenlandse Zaken van Burundi laat in een brief weten dat de drie niet langer welkom zijn, tot grote onvrede van de VN. Een woordvoerder van de organisatie roept het land op om de onderzoekers te assisteren bij hun werk. "Het is noodzakelijk dat Burundi, net als alle andere landen, volledig samenwerkt met de VN, en ook met de mensen die er werken."

Op de vlucht

Het is al langer dan een jaar onrustig in Burundi. Toen president Nkurunzinza voor de derde keer werd gekozen (volgens de oppositie was dat in strijd met de grondwet), laaide het geweld op. Honderden mensen kwamen om en zo'n 270.000 mensen zijn inmiddels het land ontvlucht.

Het Internationaal Strafhof is een vooronderzoek begonnen naar de ongeregeldheden. Nkurunzinza weigert zijn hulp te verlenen aan dat onderzoek en wees afgelopen zomer een VN-politiemacht de deur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl