José van Dijck Frank Ruiter

Mediawetenschapper José van Dijck (55) is door maandblad Opzij verkozen tot de meest invloedrijke vrouw van 2016. Als eerste vrouwelijke president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) heeft ze volgens de jury gezorgd voor meer diversiteit in de wetenschap. 

Ook is ze heel zichtbaar en daardoor staat de wetenschap dichter bij de burger dan voorheen, staat in het juryrapport. Van Dijck is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam.

Diversiteit

"Met slechts 17,1 procent vrouwelijke hoogleraren in Nederland loopt de wetenschappelijke sector erg achter op het gebied van diversiteit", zegt de hoofdredacteur van Opzij en jurylid Irene de Bel. "Daarom vinden we het belangrijk dat Van Dijck als voorvrouw zich zo sterk maakt voor meer diversiteit." 

Van Dijck vindt het fantastisch voor de sector dat ze nummer 1 is. "Ik vertegenwoordig de wetenschappers in Nederland en voor hen vind ik het zo ongelooflijk verdiend." 

Minister van Defensie

Opzij maakte de jaarlijkse Opzij Top 100 van invloedrijkste vrouwen vanavond bekend in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De jury bestaat uit vrouwen uit verschillende sectoren. De top 100 is samengesteld aan de hand van tien categorieën. Van Dijck is gekozen tot algeheel winnaar. 

Ze neemt het stokje over van de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert

STER reclame