In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS NieuwsAangepast

Nederlanders hebben weinig met eigen werelderfgoed

Nederlanders hebben weinig met eigen werelderfgoed

Nederlanders hebben weinig met hun werelderfgoed. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, meldt Omrop Fryslân.

Twee op de drie Nederlanders heeft nog nooit een plek bezocht die niet verloren mag gaan voor volgende generaties. Buitenlandse toeristen weten daarentegen wel dagelijks de weg naar werelderfgoederen als de Waddenzee of de molens van Kinderdijk te vinden.

Volgens de rijksdienst laten de toeristen zich graag verbazen over hoe Nederland op een ingenieuze manier met weinig ruimte en het water omgaat.

Toeristen

De dienst ziet de toeristen als de ambassadeurs voor het werelderfgoed in Nederland. Dat wordt het uitgangspunt voor een campagne die deze week begint om meer Nederlanders naar werelderfgoederen in eigen land te trekken, onder meer door tv-reclames.

"Nederlanders reizen de wereld af naar bekende plekken, maar realiseren zich niet hoe uniek het werelderfgoed is dat ze thuis ook kunnen bekijken", aldus voorzitter Boris van der Ham van Stichting Werelderfgoed in Nederland.

Werelderfgoederen

Nederland heeft negen UNESCO werelderfgoederen: Schokland en omgeving, de Stelling van Amsterdam, het Molencomplex Kinderdijk-Elshout, het Woudagemaal, Droogmakerij De Beemster, het Rietveld Schröderhuis, de Waddenzee, de grachtengordel in Amsterdam en de Van Nellefabriek in Rotterdam.

Advertentie via Ster.nl