De permanente Russische marinebasis bij Hemeimeem EPA

Rusland is van plan een tweede permanente marinebasis te vestigen in Syrië, heeft onderminister van Defensie Pankov bekendgemaakt. Daartoe wordt de elementaire basis bij de stad Tartous, die nu geleast wordt van Syrië, uitgebreid en versterkt. 

Rusland heeft al een permanente basis bij Hemeimeem in de westelijke provincie Latakia. De plannen voor een tweede basis wijzen op de intentie van het Kremlin om de Russische militaire rol in het land verder uit te breiden. Sinds 2015 steunt het Russische leger president Assad in de strijd tegen de opstandelingen.  

Sindsdien bestoken Russische piloten doelen van de gematigde en de radicale rebellen vanuit de lucht en vanaf oorlogsbodems in de Middellandse Zee. De Russische acties in Syrië wordt zwaar bekritiseerd in het Westen. 

Luchtdoelraketten

Vorige week werd bekend dat Rusland een hypermodern S-300 raketsysteem op de basis bij Tartous heeft geplaatst. De luchtdoelraketten zijn volgens Moskou bedoeld om de Russische marineschepen in de haven van Tartous te beschermen. 

De tweede marinebasis maakt het mogelijk om meer Russische schepen naar de Middellandse Zee te brengen, die in Tartous kunnen bijtanken en bevoorraad kunnen worden. 

Sinds het mislukte bestand van vorige maand is Rusland druk bezig meer troepen en vliegtuigen naar Syrië te halen, wijst onderzoek van het Britse persbureau Reuters uit. Zo zou de bevoorrading van de Russen in Syrië via de zee en de lucht zijn verdubbeld, vergeleken met de weken voorafgaand aan het bestand.   

STER reclame