ANP

De Tweede Kamer vindt het niet acceptabel dat verpleeghuizen de komende weken geen gegevens leveren aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over hun zorg.

"Actiz moet slechte verpleeghuizen niet de hand boven het hoofd houden door de Inspectie te frustreren. Dat is onacceptabel", zegt VVD-Kamerlid Potters. "Een brancheorganisatie die drukker is met de belangen van bestuurders dan bewoners van verpleeghuizen maakt zichzelf volstrekt belachelijk."

De actie van de verpleeghuizen volgt na de publicatie van een 'zwarte lijst' met elf slecht functionerende verpleeghuizen. Volgens Actiz, de brancheorganisatie van de verpleeghuizen, is de vraagstelling van de inspectie en de verwerking ervan onduidelijk.

Chantagemiddel

De politieke partijen vinden dat het belangrijk is dat er wel openheid komt over waar het misgaat. "Anders zitten ook bewoners en familieleden van goede verpleeghuizen onnodig in onzekerheid", aldus de VVD.

Ook coalitiegenoot PvdA noemt de actie onacceptabel. "Bestuurders moeten alle informatie geven die de inspectie van hen vraagt, zodat we weten waar de zorg goed is en waar niet. Bestuurders kunnen met de IGZ in discussie gaan over hoe je die gegevens gebruikt of openbaar maakt prima vindt, maar wel nadat is aangeleverd", aldus PvdA-Kamerlid Volp.

GroenLinks vindt het een onwenselijke situatie. De SP en PVV spreken er schande van dat de verpleeghuizen nu geen gegevens meer willen aanleveren. SP-Kamerlid Leijten noemt de actie een chantagemiddel. "De inspectie verzamelt al jaren dezelfde gegevens, en nu er opeens naar buiten komt dat het slecht gaat zijn ze erop tegen. Het gaat om structurele problemen, daar horen consequenties bij", aldus Leijten. Ze wil dat staatssecretaris Van Rijn afstand neemt van de actie.

PVV-Kamerlid Agema noemt het een forse ondermijning van het gezag van de staatssecretaris waaronder de IGZ valt. "Hij lijkt de controle kwijt", aldus Agema. Ze zegt: "Dit soort spelletjes door dik betaalde zorgbobo's, over de rug van doodzieke bewoners, die even plat gedruppeld worden met een rondje haldol in de koffie, is in- en in-schaamteloos".

D66 vindt ook dat het tijd is dat de staatssecretaris de regie neemt. "Dit escaleert nu onnodig", zegt D66-Kamerlid Bergkamp.

Afgelopen week zei minister Schippers al in een debat met de Tweede Kamer dat ze het niet vindt kunnen dat de verpleeghuissector geen gegevens meer aanlevert. "Dat kan niet zonder gevolgen, om precies te zijn", zei de minister toen.

STER reclame