Klachten over aanpassing regels in- en uitchecken NS

Aangepast
Ov-chipkaart ANP

Mensen klagen bij het OV-Loket en reisorganisatie Rover over de veranderde regels bij het in- en uitchecken bij de NS. Bij de NS zijn in vijf weken tijd ook veertig klachten binnengekomen, zegt een woordvoerder. De regels voor mensen met een kaart die korting geeft buiten de spitsuren, zijn begin september aangepast.

Voorheen konden reizigers met een kortingsabonnement die in de spits vertrokken, op tussenstations uit- en dan weer inchecken. Daardoor konden ze de rest van de reis met korting afleggen. 

35 minuten wachten

Sinds 1 september kan dat niet meer. De reis kan nu alleen met korting worden voortgezet als tussen het in- en uitchecken minimaal 35 minuten wachttijd zit. Maar zoveel tijd hebben reizigers meestal niet.

De NS heeft de in- en uitcheckregels gewijzigd om een andere groep reizigers tegemoet te komen. Op een aantal NS-stations moesten reizigers poortjes passeren waardoor ze gedwongen waren na het uitchecken opnieuw in te checken. Daardoor moesten ze soms voor het tweede deel van hun reis, als dat dan weer in de spits viel, het volle tarief betalen terwijl ze de reis in de daluren waren begonnen. 

Voordeel

Dat vond de NS onterecht. "Het was echt een fout in het systeem", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Hij zegt dat het niet eerlijk was voor mensen die hun reis begonnen in de daluren. "Wij willen terug naar het basisprincipe dat de aanvang van je reis de prijs bepaalt." Want dat is altijd al de regel geweest. Dat anderen die hun reis begonnen in de spits er een voordeel in gevonden hadden is mooi, zegt hij, maar dat was niet de opzet van het systeem.

Marc
@MarcisKritisch
Proficiart @NS_online wederom 'n nieuwe manier gevonden om de reiziger te treiteren.. Dag #daluren korting: 40% prijsstijging. #stiekum
2 jaar geleden

Rover, de organisatie die opkomt voor reizigers, heeft tientallen klachten binnengekregen sinds de nieuwe regeling is ingevoerd, zegt een woordvoerder. De organisatie gaat morgen met de NS om de tafel zitten om te praten over de situatie.

Volgens de woordvoerder van de NS kunnen ook de mensen die voorheen tijdens een overstap uit- en weer incheckten, toch voorkomen dat ze in de daluren de volle prijs betalen door een tweede ov-chipkaart aan te schaffen (à 7,50 euro).

E-ticket

Met die kaart kan de reiziger op het overstapstation uitchecken om met het abonnement weer in te checken. Op die manier hoeft de reiziger geen 35 minuten te wachten. Reizigers kunnen ook vooraf een e-ticket kopen voor het trajectdeel dat ze in de spits reizen.

De woordvoerder van de NS zegt dat het niet verboden is om op deze manier te reizen. "Waar het ons om gaat is dat die reiziger die in de daluren begint met zijn reis, niet wordt gedwongen extra kosten te maken." 

STER Reclame