Postzegels met foto's van model Doutzen Kroes PostNL

Postzegels voor kaartjes en brieven die binnen Nederland worden verstuurd, kosten volgend jaar 78 cent. Dat is 5 cent meer dan nu.

De prijs voor het sturen van een pakketje blijft wel gewoon 6,95 euro. Ook het versturen van een brievenbuspakketje blijft gelijk. Dat is te verklaren: de pakketjesmarkt groeit en er is veel concurrentie tussen verschillende aanbieders.

Voor de postzegels ligt dat anders. Daarvoor geldt dat er steeds minder brieven gestuurd worden, waardoor Post NL relatief steeds duurder uit is: het bedrijf moet namelijk nog steeds bezorgrondes maken.

Dubbel zo duur

In elf jaar tijd is de prijs van een postzegel verdubbeld. In 2006 kostte een postzegel nog 39 cent. Bekijk hier een overzicht van de prijsstijging van de postzegel door de jaren heen:

Zo ging de prijs van de postzegel omhoog

Het aantal geadresseerde poststukken is in Nederland binnen vijf jaar in totaal met ongeveer een derde gedaald, volgens een onderzoek van toezichthouder ACM uit 2015. 

Voor bedrijven die met een frankeermachine betalen wordt de prijs nog meer verhoogd dan die van de gewone postzegel. Die prijs gaat met 7 cent omhoog naar 72 cent.

STER reclame