NOS NieuwsAangepast

Van Rijn passeert SVB en laat verzekeraars nieuwe pgb-site bouwen

De zorgverzekeraars mogen een nieuwe website bouwen waarmee pgb-houders hun geld kunnen beheren en verdelen. Brancheorganisatie Zorgverzekeraars Nederland krijgt een voortrekkersrol bij het opzetten van het nieuwe systeem.

Volgens bronnen in Den Haag stelt staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid wel als voorwaarde dat alle partijen, zoals de gemeenten en de belangenorganisaties, worden betrokken bij de ontwikkeling. Ook de Sociale Verzekeringsbank (SVB) moet een rol krijgen.

Klachten

De SVB is nu nog verantwoordelijk voor de uitbetaling van de persoonsgebonden budgetten, waarmee zorg kan worden ingekocht. Vanaf het moment dat die dat ging uitvoeren, regende het klachten.

Het computersysteem dat de SVB had opgezet functioneerde niet. De declaraties konden niet goed worden verwerkt en daardoor werden zorgverleners niet of veel te laat betaald. Het herstel liet lang op zich wachten en nog steeds zijn er noodmaatregelen van kracht om ervoor te zorgen dat het geld op tijd bij de verschillende zorgverleners komt.

Met de keuze van Van Rijn voor de zorgverzekeraars lijkt de rol van de SVB voorlopig uitgespeeld.

Uitvoering betalingen

Zorgverzekeraars Nederland heeft zichzelf aangeboden voor deze klus. De belangenorganisatie voor pgb-houders, Per Saldo, staat achter de keuze voor de zorgverzekeraars. Er zijn al verregaande gesprekken geweest over samenwerking.

Coalitiepartijen PvdA en VVD staan sympathiek tegenover het idee. De PvdA benadrukt dat er nog geen beslissing is genomen welke organisatie uiteindelijk verantwoordelijk wordt voor de uitvoering van de betalingen. De afspraak is dat de zorgverzekeraars het systeem zullen bouwen en dat later wordt beslist wie de website en ook het geld gaat beheren.

De VVD gaat daar voorlopig in mee, maar laat al weten dat de zorgverzekeraars wat hen betreft in de toekomst ook de betalingen mogen uitvoeren.

Geen vertrouwen

De keuze voor de zorgverzekeraars is opmerkelijk. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de SVB een nieuw systeem zou ontwikkelen, maar verschillende partijen in de Kamer, waaronder coalitiepartij VVD, heeft aangegeven geen vertrouwen meer in die organisatie te hebben.

De PvdA is nu voor een deel overstag. De publieke SVB wordt, voor de ontwikkeling van de website, ingeruild voor de commerciële verzekeraars.

Meerjarenplan

Partijen in de Kamer willen dat het nieuwe systeem in 2018 operationeel is. Bronnen bij het ministerie van VWS laten weten dat dit veel te ambitieus is. Zij zien de ontwikkeling van het nieuwe uitbetalingssysteem als een meerjarenplan.

De staatssecretaris kreeg van de Kamer nog tot deze maand de tijd om te beslissen hoe het systeem in de toekomst moet gaan werken. Hij liet in het debat twee weken geleden al doorschemeren dat er in het nieuwe systeem een rol voor de verzekeraars is weggelegd.

Van Rijn stuurt binnenkort een brief aan de Kamer waarin hij de nieuwe opzet bekendmaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl