NOS NieuwsAangepast

Bier en schnitzels: Nederland omarmt Oktoberfeesten

10.000 liter bier, 500 schnitzels en 200 halve kippen. Het waren de ingrediënten voor een succesvol Oktoberfeest in Westmaas in Zuid-Holland. Het Duitse bierfeest wordt steeds populairder in Nederland.

In Duitsland en in het zuiden van ons land kennen we de Oktoberfeesten al langer, maar inmiddels worden op steeds meer plaatsen in Nederland grote Oktoberfeesten gehouden. Dat gebeurt in grote tenten of hallen, compleet met biertafels, pullen bier, Duitse muziek en typische klederdracht.

Oktoberfest: massaal in lederhosen en dirndl

Dit weekend zijn er in ons land zeker 23 feesten waar liefhebbers zich in een dirndl of lederhosen kunnen steken. Het aantal bezoekers van de feesten stijgt elk jaar.

99,9 procent van de mensen is verkleed en we lopen allemaal in zo'n gek pakje.

Organisator Adrie Plomp

Het Hoekse Bierfeest in Westmaas groeide van 800 naar ruim 2000 bezoekers dit jaar. "We waren in december al uitverkocht en zaterdag begon meteen de kaartverkoop voor volgend jaar", vertelt Adrie Plomp, die het feest voor de vierde keer organiseerde.

Hij heeft wel een verklaring voor de populariteit van de Oktoberfeesten. "99,9 procent van de mensen vanavond is verkleed en we lopen allemaal in zo'n gek pakje. We zijn allemaal gelijk en daarom is het zo leuk."

Plomp plaatst ook een kanttekening: "Negen van de tien feesten zijn eendagsvliegen. Je moet het wel professioneel aanpakken en je hal goed inrichten". Hij toverde zijn loods om in Beierse sferen: met doeken, grote afbeeldingen, lange biertafels en 4000 ballonnen. Maar het gaat ook om goed bier en eten, zegt Plomp.

Het is maar een keer per jaar dus we mogen gewoon vol gas genieten.

Bezoeker Oktoberfeest

Het is vooral Duitse volksmuziek wat de klok slaat op deze feesten, maar dat deert een bezoekster niet. "Ik houd helemaal niet van die muziek, daar ben ik gewoon eerlijk in. Maar zolang je met mensen bent die je leuk vindt, maak je er altijd een feestje van."

"Je kan hier helemaal jezelf zijn, met allemaal vrienden, dus het is gewoon supergezellig", zegt een man. "En het is maar een keer per jaar dus we mogen gewoon vol gas genieten."

Duits bier

Een bierbrouwer uit Duitsland speelt in op de populariteit van de Oktoberfeesten in Nederland door feesten in onder meer Groningen en Den Haag te organiseren.

De Oktoberfeesten worden overigens niet alleen deze maand gehouden, maar ook in september en november. Volgens de website oktoberfestfan.nl zijn het er dit jaar in totaal bijna honderd. Vorig jaar telde de website nog 56 evenementen en het jaar ervoor 52.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl