Festus Talam, de verrassende winnaar in Eindhoven

'Haas' Talam wint bij debuut marathon Eindhoven

De Keniaanse atleet Festus Talam heeft zondag gestunt in de marathon van Eindhoven. De 21-jarige hardloper was ingehuurd als tempomaker voor de favorieten, maar de 'haas' bleek de sterkste van allemaal en liep in de slotfase bij iedereen weg. Zijn eindtijd van 2.06.26 was geen verbetering van het parcoursrecord, dat op 2.05.46 bleef staan.

Zijn landgenoot Marius Kipserem finishte op gepaste afstand als tweede in 2.08.00. Kipserem won dit voorjaar de marathon van Rotterdam in 2.06.11. De derde plaats ging ook naar een Keniaan: Nobert Kigen liep 2.09.19.

Verkeerd gestuurd

Vlak voor de finish verspeelde Talam nog kostbare tijd omdat een verkeersregelaar niet alleen de begeleidende motoren van het parcours afstuurde, maar ook de man aan de leiding. Het duurde even voordat Talam weer de juiste koers had gevonden. "Het is een fout van de organisatie en die is niet meer recht te zetten. Hier zit je niet op te wachten'', meldde racedirecteur Marc Corstjens na afloop aan Omroep Brabant.

Corstjens was minder verrast door de zege van Talam. "Ik wist van zijn plannen en hij heeft het goed gedaan. Hij bepaalde de wedstrijd in het tempo zoals we vooraf hadden afgesproken en na 35 kilometer had hij alle reden om de wedstrijd af te maken. Daarin kreeg hij van mij alle steun.''