Jeroen Oerlemans in Uruzgan
NOS NieuwsAangepast

'Weinig kans dat onderzoek dood Oerlemans iets oplevert'

Het strafrechtelijk onderzoek naar de dood van oorlogsfotograaf Jeroen Oerlemans heeft weinig kans van slagen. Dat zegt Liesbeth Zegveld, advocaat en hoogleraar oorlogsrechtsherstel aan de Universiteit van Amsterdam.

"Je moet je afvragen of je hier wel tijd en middelen aan wil besteden", zei Zegveld in het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Volgens de advocaat wordt het voor het Openbaar Ministerie (OM) heel lastig om de persoon te vinden die Oerlemans (46) neerschoot in de stad Sirte. Gezien de chaos in Libië is het voor de lokale autoriteiten vrijwel onmogelijk om daar goed onderzoek te doen, laat staan om een verdachte op te pakken.

Daar komt bij dat de dader hoogstwaarschijnlijk een sluipschutter is van IS, zei Joanie de Rijke, de Vlaamse journaliste die verslag deed met Oerlemans in Libië, afgelopen vrijdag bij Pauw. "Die worden vaak afgemaakt of stappen in een bomauto om zichzelf op te blazen. Andere IS-strijders verdwijnen gewoon. De kans dat de dader gepakt wordt, is heel klein. Bijna nihil, zou ik zeggen."

Het onderzoek wordt uitgevoerd door een speciale eenheid van het OM, het Team Internationale Misdrijven. Dat is een klein team dat een select aantal incidenten onderzoekt, waaronder de crash met vlucht MH17.

"Het verschil is dat het bij die zaak duidelijk is wat voor land je tegenover je hebt. Namelijk Rusland", legt Zegveld uit. "IS is voor ons minder goed te begrijpen."

Zegveld snapt wel dat justitie deze stap neemt. "Als je nu niets doet, dan verdwijnt het bewijsmateriaal." De advocaat denkt dat het OM nu alle bekende feiten wil vastleggen en dan onderzoek wil doen als de situatie in Libië is verbeterd. "Dit soort misdaden verjaart niet. Voor de nabestaanden blijft een onderzoek relevant, ook na een paar jaar."

Een goed gebaar van het OM. Het gaat hier om een brute moord.

Joanie de Rijke, journalist

Ook De Rijke vindt het goed dat het OM een strafrechtelijk onderzoek is gestart. De Vlaamse zegt dat journalisten steeds vaker doelwit zijn van IS. "Dit is een goed gebaar om aan te geven dat de terreurgroep daarmee moet ophouden. Hoewel het onderzoek in de praktijk waarschijnlijk niets gaat opleveren, is het goed dat het OM hiermee is begonnen. Het gaat hier om een brute moord."

Het stoffelijk overschot van Oerlemans is afgelopen vrijdag op Schiphol aangekomen en is vermoedelijk eerst onderzocht door het OM. Wat justitie daarmee wil bereiken, weet De Rijke niet.

Zij is vooral blij dat het lichaam van de oorlogsfotograaf weer in Nederland is. Donderdag is de begrafenis in besloten kring. "Ik was heel erg begaan met zijn vrouw en zijn drie kinderen. Ik wilde dat hij zo snel mogelijk naar zijn familie ging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl