Naresh bezig met de aardappellunch
NOS NieuwsAangepast

De aardappeloogst is feest in Groningen

 • Pauline Broekema

  Verslaggever

 • Pauline Broekema

  Verslaggever

Hij wil bewijzen dat een aardappel veelzijdig is. In de keuken van villa Oosterhouw in het Groningse dorp Leens kookt Naresh Ramdjas de lunch voor het Aardappelfeest, de dag waarop de nieuwe oogst gevierd wordt. Op het fornuis van het landhuis waar de dichter C.O Jellema ooit woonde, pruttelt de aardappelsoep.

De cheesecake van aardappel is net klaar. De aardappelchip komt knapperig uit de oven. "Beetje puree, wat eiwit er doorheen en een beetje zout." Dat de aardappel saai gevonden wordt, vindt Naresh niet verwonderlijk. De consument is weinig bekend met de mogelijkheden. Daar moet verandering in komen, vindt hij.

Dammen met piepers

De aardappel is na tarwe en rijst het belangrijkste voedselgewas in de wereld. De oogst hoort gevierd te worden, vond grafisch ontwerper Erik Wong. Hij behoedde eerder het voormalige café in Hornhuizen van de sloop. Het werd een culturele plek en een dorpscafé nieuwe stijl. Nu is het de locatie voor het aardappelfeest dat vandaag voor de vijfde keer werd gehouden.

Immers Hornhuizen ligt midden in een van de belangrijkste aardappelgebieden van Nederland. Dus wordt er vandaag in Noord-Groningen gedamd met schijven van aardappel, is er een aardappelbingo en bier van piepers.

Zo worden de Groningse aardappels geoogst

Als de lunch in de kerk van Hornhuizen wordt geserveerd, levert bij de waddendijk, op een half uur lopen van het dorp, kunstenaar Arjen Boerstra zijn bijdrage aan het feest. Hij trekt de witte jas van de fritesbakker aan, installeert een houten frietkot onder aan de dijk, klapt het luik open en ontsteekt de brander onder de oliepan.

De patat die hij bakt wordt, zoals het hoort, geserveerd in een papieren zak. Je moet moeite doen voor het aardappelproduct. Patat bakken in de eenzaamheid. Dat is wat hij wil. Hij deed het eerder op een aardappelperceel en later op een verlaten strand op Terschelling.

Gronings frietkot bij aardappelfeest

Om zijn frietje te bemachtigen moet je door regen en wind. Lopend, of net zoals de man in zijn blauwe trui op de e-bike. "Zit er nog wel een beetje stroom in die accu?", informeert Boerstra en voorziet de patat ruimhartig van mayonaise. Het uitzicht dat hij heeft vanuit zijn frietkraam is een onderdeel van het genoegen. Een kerktoren in de verte en verder alleen maar akkerland.

De volgende bestemming, zo hoopt hij, zal de Zuidpool zijn. Onder de frietkraam heeft hij alvast twee grote houten ski’s bevestigd.

 • Pauline Broekema / NOS
  Studenten van de Rietveld Academie snijden van aardappel-damschijven
 • Pauline Broekema / NOS
  Arjen Boerstra in zijn friettent onderaan de waddendijk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl