In Florida werd een stuk snelweg weggeslagen door orkaan Matthew
NOS NieuwsAangepast

Orkaan Matthew zwakker, twee miljoen mensen in VS zonder stroom

De orkaan Matthew is over zijn hoogtepunt heen. Hij valt nu in de eerste categorie (waar vijf de hoogste is). De windkracht is afgenomen tot 120 kilometer per uur; op het hoogtepunt van de orkaan - de sterkste in tien jaar - werden windsnelheden van 230 kilometer per uur gemeten.

In diverse zuidelijke Amerikaanse staten zaten zaterdag in totaal twee miljoen huishoudens en bedrijven zonder elektriciteit. Vooral in Florida viel de stroom op grote schaal uit. Elektriciteitsbedrijven zijn druk bezig hun klanten opnieuw aan te sluiten.

Ondertussen meldden diverse getroffen staten doden. In North Carolina kwamen drie mensen om het leven, aldus de gouverneur. Georgia telt eveneens drie doden. Het totaal aantal doden in de VS staat nu op elf.

Straten blank

Matthew trekt nu noordwaarts langs de oostkust van de Verenigde Staten; het hart van Matthew blijft boven de oceaan.

In South Carolina staan door de zware regenval nog veel straten blank. De autoriteiten waarschuwen dat de stormvloed nog levensgevaarlijk is.

In de Amerikaanse staat Florida viel de schade relatief mee. Er kwamen volgens Amerikaanse media vier mensen om het leven.

Matthew trekt verder, problemen nog niet voorbij

De orkaan trok eerder een spoor van vernieling in Haïti. Volgens tellingen op basis van lokale autoriteiten meldde persbureau Reuters gisteren dat er bijna 900 doden vielen. Ook Cuba en de Bahama's zijn zwaar getroffen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl