Duizend banen weg bij rechtbanken
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Digitalisering kost duizend banen bij rechtbanken

Bij de rechtbanken in Nederland worden de komende jaren ongeveer duizend arbeidsplaatsen geschrapt. De banen verdwijnen omdat rechtbanken de komende vier jaar overstappen van papieren naar digitale dossiers. Hierdoor vervallen vooral veel administratieve functies.

De medewerkers van wie de baan verdwijnt, zijn deze week geïnformeerd. De rechtbanken hopen dat zo veel mogelijk mensen door natuurlijk verloop weggaan. Dat houdt in dat ze met pensioen gaan of zelf een andere baan (moeten) vinden.

Digitaal procederen

De reorganisatie maakt deel uit van het digitaliseringsproject Kwaliteit en Innovatie (KEI), waarbij niet alleen administratieve functies verdwijnen maar ook wordt ingezet op digitaal procederen. Advocaten dienen hun stukken via internet in en rechtbanken laten online weten waarmee ze bezig zijn. Omdat het om een enorme reorganisatie gaat, is er vier jaar voor uitgetrokken.

Gerard Tangenberg, bestuurslid van de rechtbank Noord-Nederland, zegt tegen RTV Drenthe: "Het is geen eenvoudig traject, maar we zullen ons er erg voor inzetten dat alle collega's van werk naar werk begeleid zullen worden."

Ongekend

"Het is lastig dat dit proces over een aantal jaren gaat lopen. Dat betekent dus ook dat de collega's die vandaag of morgen te horen krijgen dat zij niet herplaatst worden, in de tussentijd wel van ons het verzoek krijgen de komende jaren hun werk te blijven doen zoals ze dat nu ook doen", aldus Tangenberg.

Volgens Tangenberg gaat het om een reorganisatie die in de rechtspraak ongekend is. "Het laat niemand onberoerd. Er is verslagenheid in de organisatie."

Advertentie via Ster.nl