Sjaak Swart overhandigt de wedstrijdbal bij het Oldstars-toernooi
NOS NieuwsAangepast

Je bent nooit te oud om te wandelvoetballen

Een jongensdroom die op je ouwe dag alsnog uitkomt. Zo moet het vandaag voor sommigen toch gevoeld hebben tijdens het Walking Football-toernooi in het Olympisch Stadion. Op Nationale Ouderendag werd met dit toernooi het 60-jarige bestaan van de Eredivisie gevierd.

Voor sommigen dan. Want een aantal deelnemers voetbalde in een grijs verleden al eens in dit stadion. Enkele honderden 60-plussers van verschillende clubs, oftewel Eredivisie OldStars, reisden vandaag af naar Amsterdam om mee te doen aan het toernooi. Bij Walking Football, oftewel wandelend voetballen, wordt zes tegen zes gespeeld, op kleinere velden, met kleine doelen en zonder keepers.

Oud-Feyenoordspeler Bennie Wijnstekers (61) was er vandaag bij. Maar hij is nog een jonkie vergeleken met de andere voetbalheld die de deelnemers welkom heette. 'Mister Ajax' Sjaak Swart is inmiddels 78 jaar oud. Hij deed zelf vandaag niet mee maar speelt nog altijd zo'n dertig à veertig gewone wedstrijden per jaar.

Wat doe je nou?

Hij heeft wel ervaring met Walking Football. "De eerste keer dat ik het deed, dat was met Goor en Geer in Amsterdam-Noord. Daar was scheidsrechter Frans Derks bij en mijn eerste reactie was dat ik even een klein sprintje maakte en toen floot hij af. Ik zeg: 'Wat doe je nou?' Nee dat kan niet, je moet gewoon wandelen".

Bij wandelvoetbal gaat het vooral om bewegen

Volgens Swart is Walking Football "hartstikke leuk" voor mensen van boven de 60 en bovendien heel gezond. "Als je ouder wordt en beweegt, denk ik dat dat heel goed is. Ik ben zelf ook een mooi voorbeeld. Ik ben met alles doorgegaan na het voetbal, met trainen en oefeningen doen en je goed laten verzorgen, een of twee keer in de week. Ik denk dat dat helpt en dat je je dan ook veel beter voelt."

"Elke morgen doe ik 20 minuten oefeningen. Een beetje rekken, mijn kuiten oprekken, een beetje springen. Van alles wat je lenig houdt. Als ik dat gedaan heb, dan voel ik me weer het heertje."

Piet de Vries (77) denkt er net zo over als Sjakie. De oud-Spartaan en éénmalig international: "Dit is toch het mooiste wat er is. Bewegen is echt zalig."

En toch is voor sommige Oldstars het sporten niet de belangrijkste beweegreden. De 75-jarige Toine Smulders, oud-speler van Willem II: "Ik doe het toch vooral voor de gezelligheid. Ik kijk er iedere week weer naar uit om op donderdag te kunnen gaan voetballen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl