NOS NieuwsAangepast

Stalen hek om joodse school Amsterdam

Rond de orthodox-joodse Cheider-scholengemeenschap in Amsterdam-Zuid is een meer dan twee meter hoog stalen hek verrezen. De directeur laat aan de Amsterdamse tv-zender AT5 weten dat het een veiligheidsmaatregel is: "We zijn een joodse school en dus een potentieel doelwit".

Voor de bouw is subsidie verkregen uit een pot van de gemeente voor de beveiliging van religieuze en maatschappelijke instellingen. Die voorziening werd in het leven geroepen na de terroristische aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014, waarbij vier mensen omkwamen. Na die aanslag kwam er al extra beveiliging voor de school.

Voor instellingen die gevaar lopen is voor een periode van vier jaar bijna 3 miljoen euro beschikbaar voor bouwkundige of elektronische beveiligingsmaatregelen. Het Rijk draagt daaraan 750.000 euro bij voor de beveiliging van joodse instellingen.

Eigen bijdrage

In eerste instantie is aan vijftien joodse instellingen subsidie toegekend. Welke andere instellingen subsidie hebben aangevraagd, wil de gemeente om veiligheidsredenen niet kwijt.

De aanvragers moeten zelf ook een bijdrage leveren. De hoogte daarvan hangt af van hun financiële positie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl