NOS NieuwsAangepast

Rutte zoekt 'geitenpad' naar oplossing Oekraïne-referendum

Rutte zoekt geitenpad voor oplossingen Oekraïneverdrag

Premier Rutte zegt dat hij op zoek is naar een smal geitenpad naar een mogelijke oplossing voor de nee-stem van het Oekraïne-referendum. "Of dat geitenpad er komt, is zeer de vraag", zegt hij, maar hij heeft de hoop nog niet opgegeven.

Rutte ligt onder vuur omdat het hem sinds het referendum op 6 april niet is gelukt om het Europese verdrag met Oekraïne aan te passen. Volgens hem is de oplossing alleen via een heel smal paadje te bereiken, omdat andere EU-landen het verdrag al hebben ondertekend en delen ervan al in werking zijn.

Volgens de premier wordt er achter de schermen door hem en andere partijen hard gewerkt om toch een gaatje te vinden, waardoor er nog iets kan worden aangepast.

Andere kant

"Ik ben nu al zes jaar minister-president en ik ben vaak een geitenpad opgegaan. En toch zag ik dan aan de andere kant weer de hele schare staan, maar niet altijd. En of het hier lukt, we gaan het afwachten."

Hij wil niet zeggen waar de onderhandelingen het moeizaamst verlopen: in Brussel, met Oekraïne of in Den Haag. Hij zegt dat dat de oplossing niet dichterbij brengt.

Eerder deze week werd duidelijk dat oppositiepartijen er weinig voor voelen om Rutte uit de brand te helpen. Ze vinden dat hij het probleem van de nee-stem zelf moet oplossen. Rutte wil later deze maand op een EU-top proberen of er nog een opening is, maar hij heeft de instemming van Eerste en Tweede Kamer nodig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl