Filipijnen keren zich af van de Verenigde Staten
De Filipijnen gaan stoppen met militaire oefeningen die het land samen met de Verenigde Staten doet, heeft de Filipijnse minister van Defensie gezegd. Rodrigo Duterte, de president van het land, wil zo snel mogelijk onafhankelijk worden van de VS.
Volgens correspondent Michel Maas heeft de president een "pesthekel" aan Amerika en dat laat hij steeds merken. Dat bleek bijvoorbeeld toen hij president Obama vorige maand in een gesprek met journalisten een hoerenzoon noemde, vlak voordat de twee elkaar zouden ontmoeten. Dat gesprek werd vervolgens door Washington afgeblazen.
Rusland en China
Het is niet nieuw dat Duterte van de samenwerking met Amerika af wil, maar eerst zeiden zijn ministers nog dat wat de president roept, niet direct beleid wordt. Maar dat wordt het nu dus wel, zegt Maas. "Ze hebben alle komende oefeningen met de Verenigde Staten opgeschort en gaan eens kijken hoe ze verder kunnen zonder de VS."
Duterte heeft al gezinspeeld op een hechtere samenwerking met andere landen. Tot nu toe was Amerika de belangrijkste wapenleverancier, maar de Filipijnen gaan nu kijken of ze hun wapens ook uit Rusland en China kunnen halen. Dat is opmerkelijk, want China en de Filipijnen hebben al lange tijd ruzie over eilanden in de Zuid-Chinese Zee, die ze allebei claimen.
Godsgeschenk
Duterte laat tegenover China niets blijken van een strijd. "Hij is zo aardig over China de laatste tijd. En China zal er alles aan doen om die ontluikende liefde niet te verpesten. Voor China is Duterte een godsgeschenk, want juist midden in de ruzie over de Zuid-Chinese Zee, wil de president van het land waarmee ze het meeste ruzie hebben, vriendjes met ze worden." Deze maand brengt Duterte een bezoek aan Peking.
Duterte werd in mei gekozen tot president, mede dankzij de belofte dat drugscriminaliteit in drie tot zes maanden verleden tijd zou zijn. Dat is hem niet gelukt.
Dealer
De president zei dat er veel mensen gedood zouden worden, "totdat de laatste dealer van de straat is". Maar daar is hij van teruggekomen. "Al zou ik het willen, ik kan ze niet allemaal doodmaken." Er zijn naar schatting toch al zeker 3500 mensen gedood in de regeringscampagne tegen drugs.
Obama had kritiek op de gang van zaken in de Filipijnen. Het was als reactie daarop dat Duterte Obama voor hoerenzoon uitmaakte.