De teamfoto van Wit-Rusland voor het WK-kwalificatieduel met Frankrij
NOS VoetbalAangepast

Wit-Rusland is levensgevaarlijk en gespecialiseerd in de nul

Het is alweer bijna twee jaar geleden dat het Nederlands elftal op eigen bodem een kwalificatiewedstrijd voor een groot toernooi wist te winnen. "Zover zijn we inmiddels al afgezakt", stelt commentator Jeroen Elshoff. Tegen Wit-Rusland moet het vanavond weer eens gebeuren, maar de Wit-Russen leg je niet zomaar over de knie.

Jeroen Elshoff zit vanavond als commentator op de tribune in De Kuip en heeft Wit-Rusland daarom uitvoerig bekeken. We stellen hem vijf vragen over de wedstrijd.

Wat wordt het vanavond voor wedstrijd?

Ik verwacht een wedstrijd waarin Nederland heel veel de bal heeft. De Wit-Russen zullen zich vooral bezighouden met verdedigen. En dat kunnen ze goed: in hun laatste tien interlands hebben ze zeven keer de nul gehouden, waaronder een 0-0 in het vorige kwalificatieduel met Frankrijk.

Dus dat wordt een Wit-Russische muur en verder niks?

Nee, ze kunnen echt wel voetballen. Het is een levensgevaarlijke tegenstander, zonder dat ze nou wereldkampioen zullen worden. Het is geen team dat de bal zomaar zal wegperen. Er zit wel een idee achter. Ze hebben twee grote sterke verdedigers, een aardig middenveld en een lange spits, hoewel ik niet zeker weet of die vanavond speelt.

Aljaksandr Hleb (rechts) in duel met Deco tijdens de Champions League-finale van 2006

Zijn er nog Wit-Russen waarop we speciaal moeten letten?

De grootste naam bij Wit-Rusland is Aljaksandr Hleb. Hij is inmiddels 35 jaar, maar heeft een imposante loopbaan achter de rug. Hij speelde als eerste Wit-Rus een Champions League-finale, in 2006 met Arsenal tegen Barcelona. En later ging hij ook nog naar Barcelona. Tegenwoordig speelt hij bij Bate Borisov.

Maar let ook op Michail Gordeitsjoek, achter de spitsen. Speelt ook bij Bate en is de nummer twee van de Wit-Russische topscorerslijst. En aan de rechterkant staat Timofei Kalatsjev, die kennen we van FC Rostov, waar Ajax en PSV tegen hebben gespeeld voor de Champions League.

Vorige maand hield Wit-Rusland Frankrijk nog knap op 0-0

Over Nederland weten we natuurlijk al veel, maar nog niet de opstelling van vanavond. Wat denk jij?

Op grond van wat Danny Blind op de persconferentie zei, denk ik dat er niet veel gaat veranderen. Dus Jeffrey Bruma lijkt te blijven staan, ondanks de fitte Stefan de Vrij. Ik ben sinds zijn overstap naar Wolfsburg niet zo gecharmeerd van Bruma en zou toch eerder neigen naar De Vrij.

Voorin lijkt het opnieuw Vincent Janssen te worden, hoewel hij bij Tottenham Hotspur niet veel speelt en niet scoort. En Bas Dost is de man in vorm en scoort er juist op los in Portugal. Als rechtsback lijkt Feyenoorder Rick Karsdorp te debuteren in de voor hem vertrouwde Kuip. Dat is toch wel snel voor iemand die net twee jaar rechtsback is.

Nog een laatste, belangrijke vraag: wat wordt de uitslag?

Tja, het is een cliché, maar je hoopt natuurlijk op een snel doelpunt. Hoe langer het duurt, hoe onzekerder de spelers worden en hoe vaker ze op de klok gaan kijken. En de nul houden, dat is ook belangrijk. Dat is in twaalf wedstrijden onder Blind nog maar één keer gelukt, in de oefeninterland tegen Oostenrijk.

Ik denk al met al aan een 1-0 overwinning. Dat is ook genoeg.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl